Overslaan en naar de inhoud gaan
De perceel eigenaar heeft intussen de caravan voor nieuwsgierige kijkers proberen af te schermen.

De perceel eigenaar heeft intussen de caravan voor nieuwsgierige kijkers proberen af te schermen.

Poolse seizoenarbeider ligt maanden dood in caravan bij Loonse fruitboer

door Jozef Croughs
datum06/10/2019
geenreactie

In een aftandse caravan die op het erf van een Loonse fruitboer stond gestald, is donderdagnamiddag het lijk van een Poolse seizoenarbeider gevonden. De man lag al enkele maanden dood in de caravan. Het Limburgse parket gaat uit van een natuurlijk overlijden.  

Politie en parket zakten donderdagavond massaal af naar de anders zo rustige Truierweg in Hoepertingen (Borgloon), waar in de late namiddag het levenloze lichaam van een man in een caravan werd aangetroffen. De camper stond al jaren gestald aan de achterkant van de boerderij van een Loonse fruitboer die verschillende Poolse seizoenarbeiders in dienst heeft en ook enkele slaapcontainers voor de plukkers achter zijn boerderij heeft staan.

De akelige ontdekking zou zijn gedaan door een van de arbeiders, die donderdag afging op de vreemde geur die uit de caravan kwam. “Die man verkeerde in shock toen hij het lichaam had ontdekt”, vertelt buurvrouw Agna Marchal. Meteen werd een van de zaakvoerders van het fruitbedrijf op de hoogte gebracht, waarna de politie ter plaatse snelde. In de caravan troffen de speurders het levenloze lichaam van een Poolse seizoenarbeider aan. Omdat het lichaam al in zo’n verre staat van ontbinding verkeerde, bleek identificatie onmogelijk. Wel trof de politie vlakbij het stoffelijke overschot identiteitspapieren aan die erop wijzen dat het slachtoffer een 44-jarige Pool is. Het lijk werd vrijdag naar het UZ Leuven overgebracht voor verder DNA-onderzoek, in de hoop zo de identiteit van de man te kunnen bevestigen.

“Mijn man en ik stonden aan de grond genageld”, vertelt Agna. “Dat oude caravannetje staat hier al jaren op nauwelijks een paar meter van ons huis gestald. Mijn haren gaan recht omhoog staan als ik eraan denk dat hier wekenlang een lijk heeft gelegen. Wij hebben in ieder geval niets gemerkt.”

Gelet op de vergaande staat van ontbinding van het lichaam is de kans groot dat het slachtoffer al enkele maanden geleden stierf. “Die arme stakker moet hier maanden hebben gelegen, de geur was niet te harden toen die deur openging”, gaat Agna verder. Het gerechtelijk labo kwam donderdagnacht ter plaatse voor een onderzoek. Het parket gaat uit van een natuurlijk overlijden. Het Poolse slachtoffer zou in het voorjaar als fruitplukker naar onze provincie zijn gekomen, maar was al sinds het begin van de zomer werkloos. Volgens de buurtbewoners kampte hij met een ernstig drankprobleem. In de caravan werden verschillende lege drankflessen gevonden. 

Hoewel de caravan niet werd bewoond, zagen buurtbewoners er wel geregeld beweging. “Hier verblijven in de zomer heel wat seizoenarbeiders die bij verschillende fruitboeren in de buurt overnachten. ’s Avonds zitten ze vaak buiten om nog eentje te drinken. Ook in die caravan dus. Ruim twee maanden geleden heb ik er nog licht zien branden. Daarna niet meer.”

De fruitboer op wiens erf de caravan stond, wilde gisteren niet veel kwijt over de feiten. “Ik weet zelf niet wie het slachtoffer is, en kan er dus ook helemaal niets over zeggen. Mijn caravan werd in ieder geval niet verhuurd en ik ging er ook nooit in kijken. Waarom zou ik? Dat ding staat daar al jaren. Of het slachtoffer bij mij werkte, weet ik dus ook niet.”

Buurvrouw Agna begrijpt niet dat het overlijden zo lang onopgemerkt voorbij ging. “Iemand moet die man toch hebben gemist? Als je merkt dat je kameraad of collega van de éne op de andere dag van de aardbol lijkt verdwenen, breng je toch politie of familie op de hoogte?” 

© Jozef CROUGHS/Ruben STEEGEN/Nancy VANDEBROEK 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.