Overslaan en naar de inhoud gaan
met dank aan Ivo Breesch voor foto

met dank aan Ivo Breesch voor foto

Vissen van Het Vinne verhuizen naar De Halve Maan en Albertkanaal.

Met video van de aanvang der werken op 8 aug 2019
door Jozef Croughs
datum05/10/2019
geenreactie

De medewerkers van het provinciedomein zijn al enkele weken druk in de weer met het leegvissen van het natuurlijke meer in het natuurreservaat Het Vinne in Zoutleeuw. Een grondige sanering van de bodem drong zich op nadat een dalende waterkwaliteit werd vastgesteld. Oorzaak was het te veel aan organisch materiaal op de bodem van het meer waardoor het natuurlijke evenwicht ernstig verstoord werd. Het leegpompen en droogleggen van het meer was de enige optie om de fauna en flora voor de toekomst veilig te stellen omdat de rijke biodiversiteit van het meer bedreigd wordt.

Begin augustus zijn de waterpompen opgestart om het meer leeg te pompen en de eerste voorbereidende werken aangevangen. Het was vooral uitkijken naar het afvangen van de duizenden vissen die het meer bevolkten.

“De delicaatste opdracht van de grote schoonmaakoperatie is volop bezig om het visbestand tijdig naar het provinciedomein De Halve Maan in Diest en het Albertkanaal te evacueren. In een eerste fase zijn het vooral de grote exemplaren zoals karpers en snoeken die handmatig met netten moeten afgevangen worden. In een volgend fase komen de kleine maten aan de beurt,” domeinbeheerder Liesbeth Cox.

Zodra het meer droog staat kan de aannemer in actie komen om de oude boomstronken en het slib te verwijderen. De oude populierenstronken zijn de restanten van de beslissing 14 jaar geleden om de 95 hectare bos te kappen en terug onderwater te zetten en zo het natuurlijk meer dat al sinds de 19 eeuw via pompen werd drooggehouden opnieuw te laten onderlopen. Vandaag zijn die oude achtergebleven stronken de oorzaak van de problemen met het vormen van de algen.

“Als alles volgens schema verloopt, zal de biotoop in en rond de vijvers tegen eind 2021 volledig hersteld moeten zijn. De eerste werken zullen klaar zijn voor de start van het nieuwe broedseizoen in 2020. Het Vinne is een Europees beschermd natuurgebied en moet terug een belangrijke trekpleister worden voor een grote variatie aan zeldzame moerasvogels, vissen, amfibieën, insecten en planten,” besluit Cox.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.