Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse onthardingssubsidie voor herinrichting Veemarktsite

door Jozef Croughs
datum08/09/2019
geenreactie

Sint-Truiden ontvangt een deel van de investeringssubsidie van ruim 5 miljoen euro die Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel uittrekt voor onthardingsprojecten en vergroening van steden. Het Truiense project behoort tot de beste van de klas samen met nog 21 andere initiatiefnemers waardoor het maximum van 250.000 euro tot de mogelijkheden behoord.   

De stad zal de subsidies aanwenden voor de transformatie van de site van het slachthuis op de Veemarkt naar een groenblauwe zone rond de nog open te leggen Cicindriabeek. Het project is de groene ader die het stadsbestuur tijdens deze legislatuur plant op de Veemarkt om de binnenstad en het stadspark aan de ene zijde koppelt met het Speelhofdomein en het groene buitengebied Bevingen aan de andere kant . De verbindingszone komt aan de voormalige slachthuissite en zal enkel voor fietsers en voetgangers toegankelijk zijn. Op het overige deel van het domein blijft er ruimte om te parkeren. 

 “Met een score van 24 op 25 punten kon het voorstel op veel waardering en enthousiasme van de jury rekenen. Stromend water brengt niet alleen rust, maar ook verkoeling in verstedelijkte gebieden, en is zo een grote factor in de strijd tegen klimaatopwarming. Door de Cicindriabeek in onze stad opnieuw open te leggen, ontstaat een stedelijke groenzone die het stadspark met het Speelhof verbindt en een groene long vormt ter ondersteuning van geplande stadsontwikkelingsprojecten. Dit project draagt op die manier bij tot het uitvoeren van het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie “, zegt burgemeester Veerle Heeren. Het skatepark en de rommelmarkt worden in het ontwerp geïntegreerd.  Het gaat om een aanzienlijk deel van ruim 5 miljoen euro dat wordt uitgetrokken onthardingsprojecten van overheden, verenigingen, organisaties, bedrijven en scholen. “De jury beschouwde ons project als een zeer voorbeeldig project voor ontharden en het openleggen van een beek. Het project kan functioneren als echte katalysator voor het realiseren van een structurele groenblauwe ader binnen de grotere visie waarbij wij onze stad verder willen vergroenen”, zegt schepen van Leefmilieu en Groen Ingrid Kempeneers.

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.