Overslaan en naar de inhoud gaan

Superflitser mikpunt van snelheidsduivel

door Jozef Croughs
datum04/09/2019
geenreactie

De grote superflitspaal op de Luikersteenweg (N3) op Saffraanberg in Sint-Truiden is zondagmorgen in brand gestoken. De snelheidslaser staat er nog maar van eind vorige week. Rond 5.30 uur heeft een brandstichter benzine gegoten aan de voet van het logge apparaat. De brandweer kon het vuur blussen. “Alle beelden van snelheidsovertreders zijn nog intact”, zegt korpschef Steve Provost. De politie is een onderzoek gestart naar de dader. Die heeft nog geprobeerd om de deur van de flitskast open te breken, maar dat lukte maar gedeeltelijk. “Onze diensten bekijken alle verdachte gedragingen van bestuurders in die tijdsperiode,” zegt Provost.

Een buurtbewoner had rond 5.30 uur zondagmorgen een slag gehoord. Toen hij keek, zag hij vlammen aan de flitspaal op Saffraanberg. “Helaas voor de dader zijn alle beelden nog intact. Er zou volgens de verhuurfirma van de flitspaal benzine zijn gebruikt. Gelukkig werkt het systeem nog en zijn er geen gegevens verloren gegaan”, zegt de hoofdcommissaris.

Laser

De superflitser heet Lidar, een afkorting van Laser Imaging Detection And Ranging. Het robuust toestel is uitgerust met lasertechnologie die meerdere rijstroken en twee rijrichtingen kan controleren op snelheid. Van de overtreders worden zowel van de voor- als achterzijde foto's gemaakt. Dankzij de zogenaamde parasitaire straling of knikstraalreflectie vormen vangrails, weerkaatsende wanden en garagepoorten geen obstakel voor het flitsen van overtreders. Politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken huurt de Lidar elke maand voor één week. “Het toestel registreert 24 uur per dag de snelheid van alle passerende voertuigen. En belangrijk: hij hoeft niet bemand te worden,” zegt Provost.

7.000 snelheidsboetes

Tussen augustus en december vorig jaar werden met de Lidar op vijf locaties in de politiezone 527.569 voertuigen gecontroleerd. Daarvan kregen er 6.981 een snelheidsboete in de bus. Het hoogste aantal was op de Tiensesteenweg, waar in amper vijf dagen 2.000 hardrijders werden betrapt. Na correctie kregen er 1.730 een pv in de bus.

De snelheidscontroles met de Lidar zijn dit jaar opnieuw gestart. Saffraanberg is de tweede plaats, na de Tongersesteenweg, waar het toestel als eerste geplaatst werd. De politie zal de Lidar dit jaar zes opeenvolgende maanden inzetten. “Naast zo een mastodont kan je niet kijken, maar dat is ook niet de bedoeling. Het opzet is te sensibiliseren en zo veel mogelijk bestuurders aan te sporen trager te rijden. We zullen het toestel vooral opstellen waar vroegere tests hebben uitgewezen dat er vaak veel te snel gereden wordt, plaatsen waar veel ongevallen gebeuren en plaatsen waar er klachten zijn over overdreven snelheid. Deze flitser zal zeker ook in de buurt van scholen opduiken”, verwittigt korpschef Steve Provost.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.