Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische stinkwansen reizen mee als rugzaktoerist uit Zuiderse landen

door Jozef Croughs
datum02/09/2019
geenreactie

De aantasting in de fruit -en groententeelt door de bruin gemarmerde Aziatische stinkwants (halyomorpha halys) neemt grote vormen aan in de ons omringende landen. Sinds de eerste waarschuwingen in 2017 waar de stinkwansen toen in Frankrijk en Duitsland gesignaleerd werden komt het insect er nu veelvuldig voor. Ook in onze streken is het insect al op meerdere plaatsen gesignaleerd.  “Tijdens een symposium in Italië sprak men nog maar slechts van één plaag. Ganse oogsten die door het insect werden aangetast gingen verloren. Naast appels en peren worden nu ook mais -en tomatenoogsten vernield,” zegt Tim Beliën, afdelingshoofd van Zoölogie bij het Proefcentrum voor Fruitteelt (pcfruit) in Kerkom.

Beliën zegt dat alertheid geboden is voor deze plaag waarvan verwacht wordt dat binnen de kortste keren de stinkwantsen ook onze fruit -en landbouwoogsten zullen aangetasten. Het insect werd het eerst in 1996 gespot in Pennsylvania door bioloog H. Halys, en was afkomstig uit Azië en verspreidde zich in korte tijd in 32 staten van de VS en Canada. De ‘stinkbug’ zoals hij daar genoemd wordt is een alleseter en duikt op vanaf begin mei. De stinkwantsen doen zich tegoed aan een breed scala van groenten en fruit waaronder perziken, appels, groene -en sojabonen, tomaten, kersen, frambozen en peren. Een volwassen bruin marmeren stinkwants kan tot 1,7 centimeter lang en ongeveer even breed worden, waardoor de schildvorm kenmerkend is voor de stinkwantsen. Onder de borstkas bevinden zich de stinklieren waaraan ze hun naam te danken hebben.

“De extreem warme temperaturen is de ideale voedingsbodem voor de voortplanting van de stinkwansen die jaarlijks twee tot drie generaties van telkens 30 nakomelingen kunnen hebben waardoor ze hun ongevaarlijke inheemse soortgenoten overheersen. Wij hebben ook nog geen indicatie hoe de wantsen zich hier aan ons klimaat zullen aanpassen. Maar aangezien ze in Italië de koudere hoger gelegen streken trotseren verwachten wij dat ze zich hier zonder moeite zullen handhaven,” weet Beliën. Daarbij is het insect zeer moeilijk te bestrijden omdat alle klassieke gewasbestrijdingsmiddelen onvoldoende zijn. In Italië doet men in de fruitteelten nu beroep op overspannen met insectennetten om het ongedierte op afstand te houden. De stinkwants heeft een zuigsteeksysteem waarbij zich voedt zich met plantensap. Na verloop van tijd verhard de vruchtwonde waardoor de vrucht onverkoopbaar is. De belangrijkste invalsvorm is als rugzaktoerist of lifters via het transport uit de Zuid-Europa naar de Benelux. Ook het overwinteren geeft problemen. Met duizenden komen ze samen op zolders en loodsen waar ze een verschrikkelijke geur verspreiden. “Waarnemingen van het insect kan gemeld worden bij Pcfruit – Tim Belien@pcfruit.be of online via www.waarnemingen.be

Neem een foto van rug en buikzijde of bewaar het exemplaar.

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.