Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe campagne hamert op gevaar van hoogspanningslijnen

door Jozef Croughs
datum23/08/2019
geenreactie

Zes jaar na het dodelijk ongeval van Joeri Reniers, die geëlektrocuteerd werd tijdens de fruitpluk, komen Sint-Truiden en Elia met een nieuwe info-campagne. Nog steeds is niet iedereen zich bewust van de gevaren van hoogspanningslijnen. Veel mensen denken dat ze veilig zijn zolang ze de elektriciteitsdraden zelf niet aanraken. Maar ook vanop afstand kan je getroffen worden. Werken onder een hoogspanningslijn gaat gepaard met meer dan één gevaar. Toch hebben veel mensen nog een vals gevoel over hun eigen veiligheid. Vlak voor de pluk-periode zetten het stadsbestuur van Sint-Truiden en transmissienetbeheerder Elia daarom een sensibiliseringscampagne op touw om ongevallen met elektrisering en elektrocutie te vermijden.

Vandaag start officieel de pluk van het hardfruit peren en appels. De komende weken wordt er veel bedrijvigheid verwacht op en rond de honderden plantages in Haspengouw. De plukkers lopen hierbij ook heel wat risico’s waaronder botbreuken. Een aantal fruitplantages bevinden zich namelijk onder of aan hoogspanningslijnen. En wie in de buurt daarvan werkt, heeft een reële kans om geëlektriseerd of geëlektrocuteerd te worden.

“In juli 2013 overleed de toen 40-jarige fruitteler Joeri Reniers aan de gevolgen van elektrocutie. Het nieuws sloeg in als een bom. De feiten gebeurden in een pas aangekochte plantage in Zoutleeuw. De jonge zaakvoerder van Jovi-fruit had vermoedelijk geen ervaring met werken onder hoogspanningskabels waardoor hij nietsvermoedend zijn aluminum ladder in de bomen plaatste en in de overslag zone terechtkwam. Twee van zijn werknemers liepen toen ook brandwonden op, zegt burgemeester Veerle Heeren.

De stad Sint-Truiden en netbeheerder Elia lanceren daarom een infocampagne om hierop de aandacht te vestigen.  Over hoogspanningslijnen bestaan er namelijk nog wat misverstanden. Bovendien komen er jaarlijks nieuwe plukkers zonder ervaring bij en veranderen plantages nogal eens van eigenaar. Elektriciteitsverbindingen niet aanraken is geen garantie is om veilig te blijven. Ook vanop afstand kan je getroffen worden als je te dichtbij in de buurt van de bekabeling komt. De belangrijkste regel is de juiste afstanden bewaren. Bij lijnen van 70 kV bedraagt de veilige afstand 3,70 meter, bij spanningen van 150 loopt dit op tot 4,50 meter.

Volgens Tom Demeyer, woordvoerder bij Elia zijn dodelijke ongevallen onder hoogspanningskabels vrij uitzonderlijk. Maar het kan gebeuren en het dodelijk slachtoffer in 2013 in Sint-Truiden is daar het bewijs van. Toen is na het ongeval trouwens ook een sensibiliseringscampagne gevoerd. Samen met de stad Sint-Truiden dachten wij dat een nieuwe campagne met een opgefriste folder zeker op z’n plaats zou zijn. In Sint-Truiden focussen wij op fruitplukkers in andere sectoren zoals bij dakwerkers doen wij acties met de Confederatie Bouw. Wij proberen zo gericht mogelijk de doelgroepen aan te spreken. De meeste problemen die zich al voor deden waren uit onoplettendheid en onwetendheid. En daar hopen wij met onze sensibiliseringscampagnes in bij te dragen voor meer waakzaamheid en veiligheid. Indien men de voorschriften respecteert loopt men geen gevaar. Wie daar vragen rond heeft kan bij ons terecht op onze contactcenters van Elia.  

Alle info en praktische richtlijnen staan in een overzichtelijke brochure en op https://www.sint-truiden.be/veilig-werken-in-de-buurt-van-hoogspannningslijnen

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.