Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed nieuws: er zijn weinig Italiaanse peren

door Jozef Croughs
datum20/08/2019
geenreactie

Vandaag gaan de eerste conferenceperen van 2019 in voorverkoop, en in tegenstelling tot de appels was het voor de peren wél een goed jaar. In Italië valt de oogst dan weer tegen, en ook dat is voor Limburg goed nieuws.

Voor de appelboeren in onze provincie was de afgelopen bloedhete zomer een ramp, dat kon u eerder al lezen in onze krant. Maar wat fout ging in de appelteelt, wordt deels gecompenseerd door een vrij goede perenoogst, voornamelijk voor de Conference peer. “De regen van de afgelopen dagen was een zegen voor de vruchten, die nog net een paar millimeter dikker zijn geworden. Het suikergehalte was al goed door de zonnige dagen die eraan voorafgingen. Over het perenseizoen mogen we dit jaar dus niet echt klagen”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum voor Fruitteelt.

Italië is Rusland niet

Intussen blijkt dat de zonneschade bij de peren duidelijk minder erg is dan bij de appelen, wat niet wegneemt dat er zeker schade is op bepaalde percelen. Het gaat dan ook wel voornamelijk over de conference, die beter bestand is tegen de hitte dan perenrassen als durondeau of doyenné du comice. “Ondanks de hitte verwachten we een vrij goede oogst, al zal het ietsje minder zijn dan in de topjaren. En dat is niet overal zo, want in Italië wordt er van de abate fetel - de belangrijkste variëteit daar - dit jaar 30 procent minder geteeld.” En dat is voor onze perenkwekers goed nieuws. “Het biedt ons extra exportkansen. Al zal Italië de aanhoudende Russische boycot natuurlijk niet kunnen compenseren.”

Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), bevestigt de tegenvallende oogsten in Italië. “Dat is goed voor Limburg. Italië is een van de zes grote perenkwekers. Als daar een aanzienlijk deel van de oogst wegvalt, moeten ze natuurlijk meer importeren.” Maar Rusland vervangen, dat kan Italië nu ook weer niet, bevestigt ook Vanoirbeek.

Kris Jans, bedrijfsleider van fruitveiling BelOrta in Borgloon kijkt dan ook hoopvol uit naar de nieuwe perenoogst. “Ondanks de extreme hitte en droogte heeft de perenteelt zich nog wonderwel herpakt. En de tegenvallende oogsten in onze buurlanden kunnen in ons voordeel werken”, zegt ook hij. Al is er nog één buurland dat toch nog een stok in de wielen kan steken, door de Brexit. “Engeland importeert wekelijks 15.000 ton conferenceperen”, zegt Jans. “Een harde Brexit zou wel eens een streep door de rekening kunnen betekenen.”

80.000 ton

De officiële verkoop van de nieuwe perenoogst start vrijdag, vandaag start de voorverkoop van de eerste conferenceperen. Tot 7 september krijgen de fruitboeren de tijd om hun peren binnen te halen voor lange bewaring in de koelcellen. In Borgloon verwachten ze zo tussen de 70.000 en 80.000 ton peren, en dan moet de appeloogst nog beginnen. Om die klus te klaren, arriveerden in Haspengouw de afgelopen dagen ganse busladingen seizoensarbeiders uit voornamelijk Roemenië, Bulgarije en Polen.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.