Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad gaat in op dading om de kosten van het kunstveldgras te minimaliseren

door Jozef Croughs
datum20/06/2019
geenreactie

De stad Sint-Truiden gaat een dading van 42.000 euro betalen aan de nv Sportinfrabouw, een van de kandidaten voor de aanleg van het kunstgrasveld van Velm VV. Er waren twee kandidaten voor de aanleg van het voetbalveld, met name Sportinfrabouw en Derriks. Uiteindelijk ging de opdracht naar Derriks. 

Sportinfrabouw legde zich hierbij niet neer en ging in beroep bij de Raad van State. Volgens sp.a-fractieleider Gert Stas is de stad bij de toewijzing zwaar in de fout. “Van de twee kandidaten bleek de stad zwaar voorkeur te hebben voor NV Derriks. Het dossier is een voorbeeld van slecht bestuur, favoritisme en arrogantie”, meent hij. Het stadsbestuur spreekt dat tegen. “Een bestek werd opgemaakt met technische bepalingen. Na een nationale publicatie schreven twee kandidaten zich in. De offertes werden technisch nagekeken en goedgekeurd door het studiebureau op basis van het bestek. Beide kandidaten dienden een BAFO in (aangepaste definitieve offerte op basis van gelijke voorwaarden). De voordeligste offerte werd dan ook gekozen”, zegt Veerle Heeren.
Toch werd op advies van de raadsheer van de stad de motivering aangepast. Maar ook hiertegen werd een beroep ingediend bij de Raad van State. Het nieuwe kunstgrasveld is immers al aangelegd. “Het stadsbestuur besliste bijgevolg om over te gaan tot het betalen van een schadevergoeding van 42.440 euro aan nv Sportinfrabouw, aan wie de opdracht niet toegekend werd. 

“De Raad van State is van mening dat de offerte van de andere kandidaat niet strookt met de letterlijk technische bepalingen van het bestek. De voorgestelde dading, waarbij een schadevergoeding van 10 procent wordt overeengekomen, sluit zo een juridische procedure uit. Het is namelijk onze plicht om als goede huisvader op te treden en de schade voor onze stad zoveel mogelijk te beperken. Vandaar dit dadingsvoorstel”, zegt schepen van Financiën Jo François (N-VA). De stad heeft op haar beurt het studiebureau in gebreke gesteld om deze kosten te verhalen”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.
 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.