Overslaan en naar de inhoud gaan

Op pad met de bloesempatrouille: “Dit jaar nog niemand bekeurd”

Met video
door Jozef Croughs
datum22/04/2019
geenreactie

Drukke tijden voor politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken nu het bloesemtoerisme zijn absoluut hoogtepunt bereikt. Om alles in goede banen te leiden op de drukke punten wordt zelfs een fietspatrouille ingezet. Schitterend weer, veel bloesems en paasweekend: de ideale mix om een massa volk naar Haspengouw te lokken. De verwachting is dat er in het verlengde weekend meer dan 10.000 bezoekers zullen afzakken. Of dubbel zoveel als vorige week.

Agenten Niels Deglin en Stijn Jans houden daarom al fietsend een extra oogje in het zeil op het fietsroutenetwerk. “Vandaag leggen we 42 kilometer af, vooral op wegen waar we niet met de wagen mogen komen. En neen, het is niet de bedoeling om bekeuringen uit te delen, maar wel om de bezoekers te wijzen op wat kan en niet. We werken ontradend, preventief”, verduidelijkt Stijn.

Derde jaar

Het overgrote merendeel van de toeristen zien de agenten met de glimlach komen. “Wij ervaren dat ze onze aanwezigheid als heel positief beschouwen. Regelmatig krijgen we ook vragen over waar welk knooppunt ligt of waar ze de bloesembars kunnen vinden”, zegt Niels die in tegenstelling tot zijn wel heel sportieve collega - een deelnemer aan triatlons - voor een elektrische fiets gekozen heeft.

Het is intussen al het derde jaar op rij dat de politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken een bloesempatrouille inzet. Daarnaast krijgen ze nog hulp van een mobiele camera die momenteel in de Jufferstraat in Velm geposteerd staat. “In de buurt van de bloesembar die soms tot 23 uur of later open is. Dan kan het al eens zijn dat bezoekers die ginds veel leut hadden dat in de straat willen voortzetten. Op die manier kunnen wij het publiek beter in de gaten houden en vooral de rust voor de omwonenden garanderen”, stelt politiewoordvoerster Evi Lennertz.

Foutparkeerders

Op de tocht in het zonnetje zien we Stijn en Niels enkele keren ingrijpen. Telkens gaat het om een autobestuurder die zich niet aan de regels houdt. Een keer staat een wagen op het trottoir en een andere keer rijdt er eentje op het fietsroutenetwerk. “Wij geven altijd eerst een waarschuwing tenzij het echt de spuigaten uitloopt. De wagen op het trottoir is meteen verzet. De andere bestuurder kwam iets leveren aan de bloesembar en mocht er ook zijn. Maar het zijn vooral automobilisten die te dicht bij de bloesems willen komen of zich foutparkeren waar we het meeste werk mee hebben.”

“Andere zaken waar we op letten, is dat de mensen geen afval achterlaten na het picknicken, brommertjes zoals Vespa’s niet over verkavelingswegen rijden, fietsers zichzelf niet in gevaar brengen door domme dingen te doen ... Het valt gelukkig allemaal mee. De meeste bezoekers zijn hier ook om van de natuur te genieten en tonen er respect voor”, weet Stijn. Dat resulteert voorlopig in nog geen enkele uitgeschreven boete, die tot 116 euro kan oplopen.

© Geert Houben/Jozef Croughs

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.