Overslaan en naar de inhoud gaan

Dolle schutter dringt school binnen en maakt verschillende slachtoffers

Hulpdiensten oefenen rampscenario in school - met video -
door Jozef Croughs
datum01/10/2018
geenreactie

Zaterdag tijdens een grootschalige, multidisciplinaire simulatie-oefening drong een gewapende man het schoolgebouw binnen van vrije basisschool Nieuwland in Borgloon. Verschillende slachtoffers liepen schotwonden op en er viel een dode. De Lokale politie, de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de ziekenwagens van Ambicare kwamen massaal ter plaatse en konden de schutter neutraliseren.

In totaal deden een 75-tal personen waaronder figuranten van het Rode Kruis en leraars en externe medewerkers van VBS Nieuwland aan de oefening mee. Zo konden de verschillende disciplines van politie, brandweer en medische hulpverlening hun vaardigheden trainen in de aanpak van een situatie om een gewapend persoon zo snel mogelijk te neutraliseren. (AMOK-procedure),

“Wij proberen een rampoefening van dit formaat jaarlijks in scène te zetten. Gezien zulke situaties zich – gelukkig maar – niet vaak voordoen op het terrein, is het voor onze mensen erg belangrijk dat er hieromtrent toch trainingen voorzien worden waardoor zij de kans krijgen om hun vaardigheden in een meer realistische setting aan te scherpen. Een evaluatie achteraf van de uitvoering stelt ons tot slot in staat om onze werkwijzen eventueel aan te passen of meer op elkaar af te stemmen, ” besluit Rohnny Maes, korpschef van PZ kanton Borgloon.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.