Niemand wil erotische club in Heers verzekeren: “Pure discriminatie, net nu sekswerk is gelegaliseerd”
Robert Smisdom baat al jaren de erotische TT-club aan de Steenweg in Heers uit. Op 1 januari dreigt hij de deuren te moeten sluiten. “Geen enkele verzekeraar wil mijn bar verzekeren”, zucht de zaakvoerder, die het over pure discriminatie heeft. “De overheid legaliseert sekswerk, maar de verzekeraars trekken hun handen van onze sector af.”
Tientallen telefoontjes heeft hij de voorbije weken al gepleegd, maar niemand wil Robert helpen met een brandverzekering of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor zijn TT-club. “Mijn dochter heeft de bar het afgelopen jaar uitgebaat, maar in 2025 neem ik de zaak opnieuw over. Ik was klaar om erin te vliegen, maar een paar weken geleden viel een brief van de verzekeringsmaatschappij in de bus met de mededeling dat het contract na bijna dertig jaar wordt stopgezet.”
Van zijn Leuvense verzekeraar kreeg de Limburger te horen dat een erotische bar een te groot risico vormt. “En dat terwijl ik de makelaar niet één cent heb gekost. Ik heb jarenlang braaf mijn premie betaald, maar nu laat hij mij in de kou staan.” Tientallen telefoontjes heeft hij de voorbije weken al gepleegd, maar niemand wil Robert helpen met een brandverzekering of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor zijn TT-club. “Mijn dochter heeft de bar het afgelopen jaar uitgebaat, maar in 2025 neem ik de zaak opnieuw over. Ik was klaar om erin te vliegen, maar een paar weken geleden viel een brief van de verzekeringsmaatschappij in de bus met de mededeling dat het contract na bijna dertig jaar wordt stopgezet.”
Van zijn Leuvense verzekeraar kreeg de Limburger te horen dat een erotische bar een te groot risico vormt. “En dat terwijl ik de makelaar niet één cent heb gekost. Ik heb jarenlang braaf mijn premie betaald, maar nu laat hij mij in de kou staan.” De Limburger schuimde de voorbije weken tal van verzekeraars af, maar geen enkele maatschappij wil de TT-club als klant. “Eén bank wilde er wel over nadenken, op voorwaarde dat ik alle contracten van mijn andere zaken bij hen zou onderbrengen. Dat neigt naar afpersing. Het kan toch niet dat ik anno 2024 geen verzekering vind, puur omdat dit een erotische bar is? Sekswerk is door onze overheid gelegaliseerd, maar van de verzekeraars mogen die sekswerkers dus niet in een veilige, goed verzekerde plaats werken.”
Broodroof
Omdat Robert eigenaar is van zijn pand, is een brandverzekering niet verplicht. “Maar uiteraard wil ik liever wél zo’n verzekering. Ik ben zelfs al bij de brandweer gaan aankloppen, maar ook die kunnen mij niet helpen. Naast die brandverzekering heb ik sowieso een verzekering objectieve aansprakelijkheid nodig. Zonder dat contract mag ik niet open. Dit is pure discriminatie en broodroof.”
Schietpartijen
Robert is geen uitzondering, zo leert een rondvraag in de sector. “Vijf jaar geleden heb ik precies hetzelfde meegemaakt”, zucht een voormalige uitbater van een bar op de Chaussée d’Amour in Sint-Truiden. “Mijn brandverzekering werd van de ene dag op de andere stopgezet. Een degelijke uitleg heb ik daar nooit voor gekregen, maar ik hoor ook van collega’s dat verzekeraars zich één voor één terugtrekken uit onze sector. Blijkbaar hebben ze een schrik gepakt door wat er in Antwerpen en Brussel gebeurt, met al die schietpartijen en brandbommen. Maar de Luikersteenweg is de Aarschotstraat in Brussel niet hé. Wij kennen die problemen van de grootsteden niet, maar worden wel over dezelfde kam geschoren. Autobestuurders die niet meer aan een verzekering geraken, kunnen terecht bij het tarificatiebureau. Maar die oplossing is er voor ons niet.”
Voor Robert tikt de klok onverbiddelijk door. “Het is toch ver gekomen dat iemand die al zijn hele carrière zijn verzekeringen netjes betaalt nu geen contract meer krijgt. Ik wil in orde zijn met alle papieren, maar het wordt mij en mijn medewerkers onmogelijk gemaakt. Heel spijtig. Als er toch nog een verzekeraar is die mij kan helpen, mag die zich altijd melden.”
Koepel verzekeraars wil debat over contracten voor erotische bars
Een verzekeraar mag wel degelijk een contract weigeren of stopzetten. “Maar het is niet zo dat verzekeraars erotische bars standaard uit hun portefeuille weren”, klinkt het bij Assuralia, de koepel van verzekeraars.
Verzekeraars zijn in ons land niet verplicht om een klant te aanvaarden of het contract te verlengen. “Het is in zo’n geval de markt die speelt”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck van Assuralia. Hoewel er geen algemene uitsluiting is van erotische bars erkent Van Speybroeck dat het voor bepaalde sectoren een uitdaging kan zijn om een brandverzekering of verzekering objectieve aansprakelijkheid af te sluiten. “Als koepelorganisatie willen en zullen we in de toekomst in debat gaan met de verzekeraars wat betreft erotische bars. Er speelt daar ook een maatschappelijke evolutie.”
Sinds 1 december 2024 hebben sekswerkers in ons land een volwaardig werknemersstatuut en kunnen ze sociale rechten opbouwen, een wereldprimeur. “Als sector mogen we niet blind zijn voor maatschappelijke evoluties. Prostitutie is in ons land gedecriminaliseerd, dus is het belangrijk dat deze mensen zich ook correct kunnen laten verzekeren en de kans krijgen om te werken in een veilige omgeving. Dat is een maatschappelijk debat dat we als koepelorganisatie zeker zullen voeren met de verzekeringsmaatschappijen.”
© Ruben Steegen en Jozef Croughs