Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek op gedumpte kittens uit Nieuwerkerken om daders op te sporen: “Eerste keer dat we zo ver gaan”

door Jozef Croughs
datum30/07/2024
geenreactie

De Dierenpolitie van de Lokale Politie Sint-Truiden -Nieuwerkerken-Gingelom heeft een DNA-onderzoek verricht op de kitten die op 13 juli als pasgeboren wezens in Nieuwerkerken in een vuilbak voor huishoudelijk afval werden gedumpt. “Dit is de eerste maal dat wij zo ver gaan om de daders van deze misdaad op te sporen. Wij hebben een sterk vermoeden wie ze zijn en met de DNA-test kunnen wij de harde bewijzen staven,” zegt Commissaris Herman Missotten.

Afgelopen vrijdag voerde de dierenpolitie samen met de dierenarts van de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn op verschillende adressen nog controles uit in het kader van leefomstandigheden van twee honden. “De beestjes zaten in een leegstaande woning en kregen om de zoveel dagen eten door het baasje gebracht. Maar van uitlaten en zindelijkheid was geen sprake, de dieren zaten opgesloten in hun eigen uitwerpselen. Er werden de jaren ervoor al meerdere malen controles uitgevoerd waarbij eenmaal wij 10 honden in beslag namen en met de belofte het beter te doen. Er is nu door de dierenarts beslist de twee honden in beslag te nemen”, weet de Commissaris.

Verder werden nog op twee verschillende locatie katten in beslag genomen. Een eigenaar stond zijn zeven volwassen katten af. Op de tweede locatie werden de twee katten samen met de 10 kitten in beslag genomen. De belofte die de eigenaars gemaakt hadden om de dieren te laten steriliseren was niet uitgevoerd. Er werden de nodige pv’s opgesteld. Het dierenasiel van Sint-Truiden heeft de dieren opgehaald.  

Steriliseren

In het Dierenasiel van Sint-Truiden is het ophalen van in beslag genomen honden en katten bijna een wekelijkse opdracht. “In de vakantieperiode is het zo al drukker dan anders”, zegt Philip Zurinckx, voorzitter Dierenasiel Sint-Truiden.    Dit heeft vooral te maken met het grote aantal kitten dat geboren wordt en binnengebracht door in beslagname en het feit dat de eigenaars verzaken aan hun plicht om hun dieren te laten steriliseren wegens gebrek aan financiële middelen. “Wij stellen vast dat de problematiek steeds groter wordt. Wij betreuren ook dat er veel te weinig een verbod op het houden van dieren wordt uitgesproken wat de instroom in het dierenasiel zeker ten goede zou komen. De keren dat wij twee tot drie keer bij dezelfde personen moet en gaan voor in beslagname is bijna maandelijkse kost. Het is vaak dweilen met de kraan open”, besluit Philip. Het dierenasiel is dringend op zoek naar pleeggezinnen die de jonge kitten willen opvangen om te socialiseren, zodat er een veilige en goede plaats kan gereserveerd worden voor een warm nestje.

 

Stad / Gemeente