Overslaan en naar de inhoud gaan

“Een verbindende duurzame zorgcommunity voor nu en morgen” moet onthaalpunt worden voor mensen met een zorgvraag

door Jozef Croughs
datum29/07/2024
geenreactie

‘Een Verbindende Duurzame Zorgcommunity’ is een boek waarin de voorzitter van het Truiens Zorgbedrijf Pascy Monette oproept om snel de uitdagingen van de zorgsector aan te pakken. Daarom wil de Open VLD-politicus zo snel mogelijk aan de slag met het project ‘Huis van de Zorg: een fysiek onthaalpunt voor mensen met een zorgvraag.’

De zorgsector staat voor ongekende uitdagingen. “Om duurzame en innovatieve oplossingen te vinden voor de snel veranderende samenleving, hebben we samen met diverse belanghebbenden dit inspiratieboek ontwikkeld voor van de noden van mensen van alle leeftijden en hoe we vanuit het Zorgbedrijf hier snel kunnen op inspelen”, zegt Monette. “

Impactvolle en duurzame zorgcommunity

“Het is niet onze pretentie om dit boek als wetenschappelijk onderzoek te bestempelen, integendeel wij zijn in de “onderbuik van de maatschappij” gekropen. Wij hebben een intensief traject afgelegd door in gesprek te gaan met cliënten, mantelzorgers, medewerkers, vrijwilligers, de raad van bestuur, het managementteam, experten en naar hun specifieke noden en wensen gevraagd en de pijnpunten en alarmbellen waarmee ze geconfronteerd worden. Maar ook hoe er inventief kan omgegaan worden met de personeelskrapte op de arbeidsmarkt, hoe vrijwilligers en mantelzorgers een naadloze aanvulling kunnen zijn op het professionele circuit”, zegt Monette.

Digitale dienstverlening kan gelijklopend, maar is niet voor iedereen haalbaar en in sommige omstandigheden zelfs niet aangewezen. Menselijk contact in de zorg is onontbeerlijk en digitale mogelijkheden als chatbox, mail- of telefoonverkeer kunnen aanvullend ingeschakeld worden. “Mensen met een zorgvraag willen in gesprek gaan met een medewerker. Zij willen ter plaatse duidelijke informatie en oplossingen aangereikt krijgen of zo nodig gericht en begeleid doorverwezen worden naar de gepaste instantie. Maar nogmaals, we moeten meer aandacht besteden aan menselijk contact want eenzaamheid, eveneens een actueel zorgitem, is het sluipende gif in onze huidige maatschappij” sluit voorzitter Monette af.

Een verblijf in een woonzorgcentrum is kostelijk. “Maar het is toch belangrijk om te benadrukken dat de mogelijkheid voor iedereen gegarandeerd is. Mensen met onvoldoende financiële middelen worden, na een financieel en sociaal onderzoek, ondersteund door het OCMW en kunnen hierbij rekenen op de nodige discretie. De verblijfsduur in het woonzorgcentrum van langsom korter, gemiddeld tussen 1 à 2 jaar. Hierin is de inzet van een uitgebreid gamma aan thuisdienstverleningen duidelijk voelbaar, wat een goede zaak is vermits ouderen graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen,” aldus Monette.

“Tot slot, een zorgcommunity in de warme zin van het woord realiseren, is het ultieme doel van het Zorgbedrijf. Dit centrale zorgpunt fungeert als facilitator en katalysator, dankzij de samenwerkingsverbanden met bedrijven, zelfstandigen, vrijwilligers en relevante organisaties. De uitdaging bestaat er in dit centrale zorgpunt goed in de markt te zetten, zodat elke zorgvrager vlot de weg vindt naar de juiste ondersteuning”, sluit Pascy Monette af.

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.