Overslaan en naar de inhoud gaan
De groene binnengebieden zullen toegankelijk zijn voor iedereen.

De groene binnengebieden zullen toegankelijk zijn voor iedereen.

Groen licht voor bouw van nieuwe wijk Buurt&Berg in Sint-Truiden: “Waar goed leven centraal staat”

door Jozef Croughs
datum07/07/2024
geenreactie

De provincie Limburg heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuwe, experimentele wijk ‘Buur&Berg’ in het centrum van Sint-Truiden, op de fundamenten van het oude Sint-Anna Ziekenhuis. Het wordt een zorgzame buurt waar alle generaties straks terechtkunnen. De bouw van het prestigieuze project zou begin 2025 starten.

Buur&Berg is een project van het Sint-Trudo Ziekenhuis, Integro, Wiric en Ferm Thuiszorg. Samen gaan ze de oude site tussen de Abdijstraat, Stenaertberg en Clement Cartuyvelsstraat een bijzondere nieuwe invulling geven. Waar ruim tachtig jaar lang de zwartzusters Augustinessen zorg droegen voor hun patiënten, wordt die zorgtraditie over enkele jaren weer verdergezet. “We hebben een omgevingsvergunning afgeleverd voor 113 appartementen, 11 stadswoningen, 11 assistentiewoningen, 53 zorgkamers, 16 aangepaste verblijven en dagateliers voor personen met een beperking, 5 commerciële ruimtes, 3 ruimtes voor vrije beroepen, een lokaal dienstencentrum én een crèche”, somt gedeputeerde Inge Moors (CD&V) op.

Uniek stadsdeel

Het binnengebied wordt daarmee een totaal nieuwe wijk in het hart van Sint-Truiden. “Voor een deel zijn dat zorgwoningen. Maar er kunnen even goed jonge gezinnen komen wonen,” benadrukte projectverantwoordelijke Luc Vandenhoeck eerder al. “Het is dus niet alleen voor mensen die al echt hulpbehoevend zijn. We willen juist een mooie mix krijgen.”

“Buur&Berg streeft naar een positieve en inclusieve toekomst waar ‘goed leven’ centraal staat, op wandelafstand van de Grote Markt” zeg Ingrid Kempeneers (CD&V), burgemeester Sint-Truiden.

Veel gelijkaardige gemengde projecten kent Vlaanderen nog niet. Hoe we de toekomstige buurt dan het best omschrijven? “Het wordt een uniek stadsdeel,” zegt burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V). “Buur&Berg streeft naar een positieve en inclusieve toekomst waar ‘goed leven’ centraal staat. De verschillende bouwvolumes worden omringd door autovrije paden voor voetgangers en fietsers. De groene binnengebieden waar aandacht is voor biodiversiteit en waterbeheer zullen toegankelijk zijn voor iedereen. Aan de drie omliggende straten, komt er telkens een nieuw buurtpleintje dat rust en lucht brengt in de binnenstad. En dat alles op wandelafstand van de Grote Markt.”

Begin 2025

Nu de vergunning in orde is, kunnen de bouwplannen verder uitgewerkt worden. “De start van de commercialisatie is al voorzien voor september 2024”, weet Luc Vandenhoeck. De bouw van Buur&Berg zal begin 2025 starten, om in de zomer van 2027 de eerste woningen en voorzieningen op te leveren. Organisatie Wiric, die zorg draagt voor mensen met een beperking, zal een centrale brasserie uitbaten. Ook die is straks voor iedereen toegankelijk. “De zwartzusters Augustinessen zouden er zeker ook trots op zijn”, besluit gedeputeerde Moors.

© Jozef Croughs en Toon Royackers

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.