Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom psychiatrisch ziekenhuis meer op een hotel gaat lijken, met een ‘landmark’ van zeven verdiepingen

door Jozef Croughs
datum21/06/2024
geenreactie

Het grootste psychiatrische ziekenhuis van Vlaanderen mag dit najaar aan het bouwen gaan: nieuwe vleugels voor acute psychiatrische zorg en crisissen, een hoofdgebouw van zeven verdiepingen en een gerenoveerde kapel. Zelfs aan vleermuizen is gedacht.

De deputatie heeft woensdag de omgevingsvergunning afgeleverd voor de nieuwbouw van psychiatrisch ziekenhuis Asster, op de stadscampus in Sint-Truiden. “Er komen drie nieuwe vleugels voor acute zorg, beneden samen goed voor 76 bedden. Boven zijn er nog een 30-tal bedden en stoelen, ook met daghospitalisatie. Dat zijn geen nieuwe bedden of erkenningen, maar wel bestaande afdelingen die nu eindelijk naar nieuwbouw mogen verhuizen”, zegt directeur Bert Plessers van Asster. Het gaat om de crisisafdeling HIC – high intensive care-unit, oftewel intensieve zorgen – en twee acute afdelingen voor illegale drugs en psychoses.

Belangrijk is dat de afdelingen en kamers er helemaal anders gaan uitzien dan vandaag. “Op de acute afdelingen zit je nu nog met twee- of driepersoonskamers, in de nieuwbouw worden dat eenpersoonskamers. Mét een uitzicht op de omgeving en het groen rondom, nu kijk je vooral uit op de andere paviljoenen. In feite gaan we meer als ‘hotel’ bouwen en niet meer die klinische setting. De afzonderingsruimtes komen ook bewust elders, om het onderscheid met de afdeling te maken.”

Buurtrestaurant

Daarnaast komt er een zogenaamd ‘landmark-gebouw’: een rechthoekige nieuwbouw van zeven verdiepingen, met onder meer een buurtrestaurant, HR, boekhouding, IT, directie en management. “Die plannen zijn in overleg met de stad opgemaakt. Nadat ook de muren rond het psychiatrisch ziekenhuis gesloopt zijn, worden we nu nog meer zichtbaar en deel van de stad. Naast uiteraard de zichtbaarheid van onze typische kapeltoren.”

In de omgevingsvergunning worden ook die kapel en een deel van het klooster opgenomen. “De kapel wordt gerenoveerd, een deel van het klooster blijft ook bewaard. De invulling zijn we nog aan het bekijken. Het kan dienen als congres- en vergaderruimte, maar misschien blijft het ook kapel, met bezinningsruimtes voor de andere religies van de mensen hier in Asster.”

2028

Gedeputeerde Inge Moors (CD&V): “Het dossier werd grondig onderzocht en kreeg een gunstig advies van de provinciale omgevingscommissie. Daarom leveren wij dan ook een omgevingsvergunning af. Dit project maakt deel uit van de eerste grote bouwfase.”

Zowat de helft van de campussen van Asster gaat hiermee dan vernieuwd zijn, de rest volgt in de latere bouwfases. Plessers: “We zijn nu bezig met de financiering rond te krijgen. De aanbesteding is uitgeschreven, we hopen in het najaar aan de slag te kunnen gaan. In 2028 willen we inhuizen.”

Nadrukkelijke aandacht gaat er naar de vleermuizen die vandaag resideren in de oude gebouwen. Om die beestjes een duwtje naar een nieuwe, veilige plek te geven, moeten in oktober al de dakpannen verwijderd worden. Ook de stad Sint-Truiden had een aantal voorwaarden: zo moeten de afbraakwerken correct uitgevoerd worden, moet elke gekapte boom drie keer worden gecompenseerd en wordt het werfverkeer aan banden gelegd. Eén boom die door z’n locatie sowieso moet verdwijnen, is een indrukwekkende treurbeuk. “Er zijn een vijftigtal stekjes van de boom genomen en drie daarvan worden op de campus geplant. Op een plek waarvan we zeker zijn dat er niet opnieuw gebouwd gaat worden. Er gaat in de plannen zeker veel aandacht naar vergroening, we planten ook een 100-tal nieuwe bomen en hier komt een publiek plein op de campus.”

Een op de vier

Tijdens het openbaar onderzoek zijn er geen bezwaren ingediend. De plannen zijn ook uitgebreid besproken met de buurt, benadrukt de directeur. “Ik vond het ontroerend hoe positief ze ertegenover stonden. Ze klonken echt fier op deze organisatie in hun stad en buurt, een psychiatrisch ziekenhuis dat mensen helpt.”

Directeur Bert Plessers van Asster: “We gaan veel meer als een hotel bouwen, niet meer die klinische setting.” En dat is broodnodig ook, blijkt uit onderzoek. “Eén op de vier mensen kent tijdens zijn leven mentale gezondheidsproblemen. Met deze vergunning kunnen wij een wezenlijke bijdrage leveren aan aangepaste zorg”, besluit gedeputeerde Moors. Het prijskaartje wordt voorlopig – alles inbegrepen – geraamd op 60 à 65 miljoen euro.

© Caroline Vandenreyt en Jozef Croughs

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.