Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge ziektedruk in fruitgaarden door vochtig voorjaar

door Jozef Croughs
datum08/05/2024
geenreactie

Niet enkel op het veld is het pompen of verzuipen, ook in de Haspengouwse plantages staat het water de telers tot aan de lippen. “De fruitboeren hebben moeite met uitrijden en besproeien, omdat het water zo diep in de sporen staat”, zegt directeur Danny Bylemans van kenniscentrum PC Fruit. “Niet sproeien is geen optie, want de ziektedruk is hoog in de plantages.” Door de nachtvorst half april en het vochtige weer steekt in veel perenpercelen pseudomonas op, een bacterieziekte die de bladeren en vruchten aantasten.

 

“We vrezen dat door de regen nog meer ziektes zullen opduiken.”  “De gevolgen van de klimaatverandering doet zich overal voelen, wij zijn dit jaar nogmaals met de neus op de feiten gedrukt. Wij hebben dit jaar een zeer vroege bloei gehad, op 26 maart stonden de peren al volop in de bloem. Alles wees toen al op een goed seizoen. Maar de telers weten ook als dat gebeurt er nog een ganse maand van aprilse grillen volgen, en dat was dit jaar niet anders. We hebben een keer vorst gehad en dan nadien verschillende keren hagel.

De inslag van de hagel heeft heel wat telers getroffen. Met als gevolg, vele verwondingen bij de peren. Het gewasbeschermingsproduct, een antibioticum, dat wij gebruikten om de bacterie te bestrijden, is door Europa verboden. In normale omstandigheden is de aanwezigheid van de bacterie pseudomonas niet schadelijk, maar in de afgelopen weken was het koud en waren de bacteriën actief en nestelden ze zich massaal in de wonden van de vruchten. De vruchten krijgen ronde zwarte vlekken en vallen binnen een paar weken van de bomen. Wat zich eerst aankondigde als een goede oogst, wordt rampzalig met al naar gelang de ligging van de percelen een schade van 20 tot 50 procent.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.