Overslaan en naar de inhoud gaan

Planetoïde draagt de naam van Jean-Marie Biets uit Engelmanshoven

door Jozef Croughs
datum15/02/2024
geenreactie

Truienaar Jean-Marie Biets heeft een eigen planetoïde ‘Biets’, die naar hem is genoemd is. Die eer viel hem te beurt omwille van zijn jarenlange inzet voor de Internationale Astronomische Unie (IAU). Jean-Marie is al bijna een halve eeuw actief als amateurastronoom en zijn interessegebied ligt voornamelijk in het vastleggen van meteoren en vuurbollen, in de volksmond ‘vallende sterren’ genoemd. Tot 2010 gebeurde dat met analoge apparatuur. Dan kwam het digitale tijdperk en dat opende nieuwe perspectieven.

Jean-Marie was al die jaren actief binnen het NASA-project CAMS (Cameras for Allsky Meteor Surveillance) om kleine deeltjes afkomstig van planeten vast te leggen op film. “Deze kleine deeltjes laten een spoor achter aan de hemel wanneer ze opbranden in onze atmosfeer. De resultaten worden doorgestuurd naar de coördinator van ons Benelux-netwerk die uitzoekt tot welke zwerm deze meteoren behoren. Dit netwerk bestaat uit meer dan 30 posten. Daarna wordt alles doorgestuurd naar de NASA waar alles verder wordt gemonitord. Naast de 4 videocamera’s draait er ook een allsky camera (360°) van de avondschemering tot het ochtendgloren om heldere vuurbollen vast te leggen”, legt Jean-Marie uit.

Observatorium

Sinds vorig jaar woont hij in Engelmanshoven (Sint-Truiden) waar hij een nieuw meteorenobservatorium heeft gebouwd. “De naam van mijn observatorium is Procyon. Dat verwijst naar de jongerenclub die ik destijds oprichtte en waar ik kernleider was. Vanwege de vele fotografische acties, waarnemingen en artikels ben ik vorig jaar genomineerd door de IAU en kreeg de planetoïde ‘2000 RK99’ de naam ‘Biets’. Ik ben zeer fier dat er sinds vorig jaar 16 oktober een kleine planeet met mijn naam rond de zon draait”, zegt Jean-Marie.

Nu hij gepensioneerd is, heeft Jean-Marie nog meer tijd voor zijn, uit de hand gelopen, hobby. “Mensen die interesse in sterrenkunde hebben, wil ik altijd meer uitleg geven of je kan hier na afspraak ook eens door een telescoop komen kijken. Ik ben lid van Sterrenwacht Altaïr waar je elke eerste en derde vrijdag van de maand een lezing kan bijwonen of bij helder weer door de telescoop kan kijken”, besluit Jean-Marie.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.