Overslaan en naar de inhoud gaan

Protest bij bosplantactie in Alken: “Het bestuur verkiest geld boven landbouwers”

door Jozef Croughs
datum05/02/2024
geenreactie

In Alken protesteren misnoegde boeren tijdens een boomplantactie van het gemeentebestuur. Volgens hen kiest de gemeente voor de aanplant van bos omdat ze zo subsidies binnenhalen. Burgemeester Marc Penxten (N-VA) ontkent: “Wij willen gewoon onze klimaatdoelstellingen halen.”

“We hebben zeker niks tegen bos, maar wel tegen de creatie van kleine bosjes in het wilde weg”, zegt landbouwer Kris Franssens. “Daarom staan we hier vandaag met een heleboel Alkense landbouwers en sympathisanten om te protesteren tegen deze bosplantactie. Dit bosje wordt hier maar een halve hectare groot, maar het ligt wel vlak bij een heel modern melkveebedrijf. Dat wordt nu in zijn toekomst bedreigd door de aanwezigheid van zo’n bos.”

Voor het geld

Ook de wetgeving zit de landbouwers dwars. “Het agentschap Natuur en Bos en lokale besturen hebben voorkooprecht op landbouwpercelen die langs een bos liggen. En zo worden weer tientallen hectare landbouwgrond bedreigd door de aanplant van dit ene kleine bosje. Dat kaarten we nu al maanden aan bij de gemeente. Ze kunnen hier evengoed een voedselbos of hoogstamboomgaard aanleggen. Dan waren we zelfs komen helpen om die bomen in de grond te steken, want dat zou geen bedreiging vormen voor ons als landbouwers. Maar wat de gemeente nu doet, bedreigt ons wel. De burgemeester kiest hier bewust tegen de landbouwers, en voor het geld. Voor de aankoop van grond waar ze bos op planten, krijgt de gemeente subsidies van Vlaanderen”, aldus Franssens. “Als ze andere natuur aanplanten, krijgen ze niks.”

Voor het klimaat 

“We hebben hier inderdaad een halve hectare grond gekocht”, zegt burgemeester Penxten. “Dit gebied grenst aan de tuinen in de wijk, en van de buren is er geen enkele weerstand om er bos te planten. Zo willen we aan het burgemeestersconvenant kunnen voldoen.” In dat convenant uit 2021 beloven gemeentes dat ze tegen 2030 55 procent minder broeikasgassen zullen uitstoten tegen 2030. “Wij willen onze klimaatdoelstellingen halen”, zegt de burgemeester. “We moeten dus wel bomen planten. Die doelstellingen zijn Europees opgelegd, en dan moet je bepaalde keuzes maken.”

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.