Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw boerenprotest tijdens de Ronde van Limburg: “Na stikstofdossier, nu natuurherstelwet, er is geen toekomst meer”

door Jozef Croughs
datum30/05/2023
geenreactie

Exact een jaar na de vorige actie, hebben de boeren opnieuw verzameld, nu in Horpmaal, om hun ongenoegen aan de een breder publiek kenbaar te maken tijdens de doortocht van de Ronde van Limburg.

Net als vorig jaar was er een colonne van een veertigtal tractors en een boodschap die vanuit de lucht te zien was. “Vorige keer stonden wij er in het kader van het stikstofdossier. Dat is intussen door de Vlaamse regering geraakt, maar geeft nog geen rechtszekerheid voor de land- en tuinbouwers, laat staan de nieuwe generatie boeren die nog aan hun loopbaan moeten beginnen”, zegt Kris Franssen, lid van het Provinciaal bestuur Boerenbond.

“Bovenop komen er nu ook nog de Europese doelstellingen inzake natuurherstel. Die vormen een groot probleem voor de land- en tuinbouw in Vlaanderen en bij uitbreiding alle productie ook voor industrie of kleine ondernemers. In Vlaanderen is dat niet haalbaar. Daarom gaan wij aanstaande donderdag naar Brussel trekken met de landbouwers om onze Belgische politici die in Europa zitten toch te overtuigen daar voor ons te pleiten omdat dit een onhaalbare kaart is voor de economie in Vlaanderen en in het bijzonder voor de land- en tuinbouw. Op deze manier is het voor ons gewoon geen toekomst meer”, besluit Franssen.  

“Voor mij is het heel duidelijk, wij hebben vandaag samen met de landbouwsector heel wat opdrachten te doen. Binnen de 86.000 hectare is de opdracht al zwaar genoeg in het stikstofdebat om de vooropgestelde normen te halen. Daar bijkomende maatregelen opleggen op leggen in onrealistisch en onhaalbaar,” zegt Jo Brouns, minister van Landbouw. “Er worden nu al enorme en gigantische inspanningen van de sector verwacht, de stikstof van 37.000 ton gereduceerd worden tot 18.000 stikstof op een paar jaar tijd met de nodige ondersteuning. Laat men zich nu daar eens op focussen en de kar niet overvol laden en laat het ons nu realistisch en haalbaar houden”, besluit Brouns.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.