Overslaan en naar de inhoud gaan

Is deze nieuwe druif ideaal voor Limburgse schuimwijn? “Beter bestand tegen ziektes en nachtvorst”

door Jozef Croughs
datum11/05/2023
geenreactie

Bij het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden is dinsdag een nieuwe druivensoort aangeplant die ideaal is voor schuimwijn. Als het experiment lukt, dan knallen straks de kurken. “Limburg blijft duidelijk dé wijnprovincie van Vlaanderen”, klinkt het.

 

In 2021 waren er in Limburg 40 professionele wijnbouwers actief. Samen brachten ze 300.000 liter ambachtelijke Limburgse wijn op fles. Definitieve cijfers voor 2022 zijn er nog niet. “Maar door de stijgende activiteit en de uitstekende klimaatomstandigheden zal de productie van 2022 zeker nog een stuk hoger liggen”, voorspelt het Proefcentrum Fruit. In Limburg wordt hoofdzakelijk witte wijn gemaakt van variëteiten zoals Chardonnay, Pinot gris en Johanniter. Een klein deel van de Limburgse wijnboeren heeft ook al schuimwijn in het aanbod.

Ziektes

Toch mag het van gedeputeerde Inge Moors (cd&v) nog iets harder knallen. Zij kwam dinsdag persoonlijk de eerste scheuten van de Voltis-druivenscheuten planten. “Het grote voordeel van deze druivensoort is dat ze bestand is tegen allerlei ziektes. Wijnboeren die de Voltis-druif willen gebruiken, zullen daardoor veel minder moeten sproeien. Bovendien bloeit de soort later, waardoor er minder risico is op schade door nachtvorst. Nu gaan we verder onderzoeken of dit ras zich goed voelt in Limburg. En nog belangrijker: we willen weten of dit goede schuimwijn kan opleveren.”

Het kennis- en onderzoekscentrum wijnbouw wil het potentieel van de variëteit onder de Vlaamse klimaatomstandigheden nauw opvolgen. Toch vraagt wijnbouw veel geduld. Pas over drie jaar kan de eerste Limburgse schuimwijn van de Voltis-druif gemaakt worden. Als het lukt, kunnen de kurken in 2026 wel knallen.

© Jozef Croughs/ Toon Royackers

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.