Overslaan en naar de inhoud gaan
De textielcontainer aan de Sportlaan in Sint-Truiden wordt regelmatig leeggehaald door dieven die enkel de mooiste stukken mee naar huis nemen.

De textielcontainer aan de Sportlaan in Sint-Truiden wordt regelmatig leeggehaald door dieven die enkel de mooiste stukken mee naar huis nemen.

Dieven doorzoeken de containers en nemen enkel de waardevolste spullen mee.

Dieven doorzoeken de containers en nemen enkel de waardevolste spullen mee.

In oktober werd nog een vrouw op heterdaad betrapt terwijl ze kledij uit een textielcontainer probeerde halen

In oktober werd nog een vrouw op heterdaad betrapt terwijl ze kledij uit een textielcontainer probeerde halen

Textieldieven steeds driester te werk: “Ze laten kinderen in de container kruipen”

door Jozef Croughs
datum15/02/2023
geenreactie

Dieven gaan steeds driester te werk om tweedehands kledij uit textielcontainers te stelen. “De daders laten er hun kinderen inkruipen”, klinkt het bij een inzamelbedrijf dat in Sint-Truiden regelmatig met diefstallen wordt geconfronteerd.

De kledingcontainers aan de Sportlaan in Sint-Truiden werden vorige week opnieuw leeggeroofd door onbekenden. “Al voor de zoveelste keer”, zucht Truienaar Rudi Appeltants, die er dagelijks passeert. “De stad hangt hier regelmatig camera’s op. Dan blijft het rustig. Maar zodra de camera’s verdwijnen, zijn de dieven weer daar.” De daders halen niet de hele container leeg maar gaan op zoek naar de waardevolste stukken. “De rest laten ze gewoon op straat liggen”, vertelt Rudi, die foto’s van de ravage deelde op Facebook.

Afvalintercommunale Limburg.net krijgt geregeld meldingen van diefstallen uit kledingcontainers maar houdt geen specifieke cijfers bij. “We hebben ook geen weet van een plotse stijging van het aantal diefstallen”, zegt woordvoerster Ilse Luypaerts. Bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) klinkt hetzelfde verhaal. Luypaerts benadrukt dat textiel uit een container halen strafbaar is. “Zodra de kledij in de bak zit, worden wij eigenaar.”

Enkelingen

Limburg.net leegt de witte textielcontainers in onze provincie overigens niet zelf, dat werk besteden ze uit aan gespecialiseerde firma’s. De meerderheid van de containers van Limburg.net wordt leeggemaakt door het West-Vlaamse bedrijf Belcotex. De firma betaalt daarvoor elk jaar 1.000 euro per standplaats aan de afvalintercommunale.

De gemeente hangt geregeld camera’s op in de buurt van de containers. “Maar zodra die verdwijnen, slaan de daders opnieuw toe”, zegt buurtbewoner Rudi Appeltants. — © rr

“Uiteraard gebeurt het soms dat er spullen uit de containers worden gestolen, maar diefstallen zitten zeker niet in stijgende lijn”, benadrukt Christophe Van Cauwenberghe, zaakvoerder van Belcotex. Wel is er volgens hem een specifiek probleem met de containers aan de Sportlaan in Sint-Truiden. “Je zit daar met een paar enkelingen die regelmatig in de container kruipen en op zoek gaan naar de beste spullen. Dat probleem speelt daar al jaren. De daders laten zelfs hun kinderen in de containers kruipen.”

Gekneld

Kledij uit een container halen is immers geen sinecure. De laadklep maakt het voor een volwassene nagenoeg onmogelijk om zonder kleerscheuren in en uit de bak te kruipen. In Lanaken werd deze herfst nog een vrouw op heterdaad betrapt. Afgelopen herfst liet in Avelgem een man het leven die gekneld was komen te zitten in een container.

Van Cauwenberghe benadrukt dat het stadsbestuur en de politie van Sint-Truiden op de hoogte zijn van het probleem aan de Sportlaan. “De stad hangt er geregeld verplaatsbare camera’s op”, zegt woordvoerster Evi Lennertz van politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken. Zowel de politiemensen als de gemeenschapswachten voeren geregeld controles uit, maar dieven op heterdaad betrappen is niet altijd mogelijk. “Dankzij de camera’s zijn er wel al mensen geïdentificeerd en GAS-boetes uitgeschreven. Je zit hier overigens met een dubbele problematiek: de diefstal van kledij, maar ook het sluikstorten. De feiten worden lang niet altijd aan onze diensten gemeld, maar dit is zeker geen nieuw fenomeen.”

© Ruben Steegen en Jozef Croughs

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.