Overslaan en naar de inhoud gaan

De 76ste Verloure Moondagstoet afsluiter van knotsgekke carnavalsweken

door Jozef Croughs
datum05/02/2023
geenreactie

De Koninklijke Orde van de Commeduur heeft samen het stadsbestuur een uitbundig programma in elkaar gestoken. De komende dagen is Sint-Truiden opnieuw dé carnavalshoofdstad van Haspengouw met de 76ste Internationale Verloure Moondagstoet als absolute apotheose.

“Het wordt een fantastisch carnavalsweekend. Het hoogtepunt is toch wel de Internationale verloren maandagstoet op maandag 20 februari. Voor het eerst sinds 2020 rijden er terug kleurrijke, feestelijke praalwagens vol met ambiancemakers en snoepgoedstrooiers door onze straten die met open armen door de Truienaars worden ontvangen,” zegt Giani Creten, Vice-Opper en Proclameur van de Orde van de Commeduur.

In totaal nemen maar liefst 45 carnavals- en folkloreverenigingen deel. “Ook in het stadscentrum zal je overal carnaval zien, ruiken en voelen. Zo worden o.a. de ramen van horecazaken beschilderd met leuke carnavalstekeningen. Truienaars en bezoekers uit alle omstreken zijn welkom in onze stad voor hét carnavalsfeest van het jaar. Striptekenaar Kim Duchateau tekende weer de affiche voor ‘carnaval in Sintruin 2023”, weet Hilde Vautmans, schepen van Carnaval.

Kindercarnavalsfeest XXL

In het goedgevulde programma is er voor elk wat wils. Alle kinderen zijn welkom tijdens het kindercarnavalfeest op zondag 12 februari vanaf 13u11 in het feestpaviljoen op de Groenmarkt. Op 14 februari is daar ook een senioren dansmatinee om 13u33. Op donderdag 16 februari is er de grote andersvalidencarnavalsfuif in tent van de Groenmarkt. Op maandag 20 februari, wordt een zone op de Naamsevest ter hoogte van Sint-Vincentius voorzien waar personen met een handicap in alle comfort naar de stoet kunnen kijken. "Hiervoor dien je je vooraf aan te melden bij de dienst Evenementen van de stad Sint-Truiden, vertelt schepen van toegankelijkheid Mieke Claes.

In Sint-Truiden ook geen carnaval zonder kermis. De tientallen kraampjes en attracties zijn geopend van vrijdag 17 februari tot vrijdag 24 februari. “De grote apotheose is maandag 20 februari vanaf 13u33 in Schurhoven”, zegt burgemeester Ingrid Kempeneers. “Via Schurhoven wordt de volgend route gevolgd, Nieuwpoort, de Houtmarkt, de Plankstraat, het Heilig Hartplein, de Luikerstraat, het Europaplein, de Naamsevest, de Clockemstraat, de Stapelstraat, het Sint-Martenplein, de Rijschoolstraat, de Kazernestraat, het Sint-Martenplein, de Breendonkstraat, de Diesterstraat , de Beekstraat, de Zoutstraat, de Groenmarkt en dan terug via de Diesterstraat naar de Abdijstraat door het stadscentrum.

Het volledige carnavalsprogramma is terug te vinden op www.raadvanelf.be .

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.