Overslaan en naar de inhoud gaan

Staking bij Tenneco in Sint-Truiden: "Bedrijf blijft volledig dicht, directie heeft mail gestuurd dat niemand het bedrijf in kan"

door Jozef Croughs
datum10/11/2022
geenreactie

Ook bij Tenneco in Sint-Truiden wordt vandaag niet gewerkt. "Met deze nationale actiedag willen we druk zetten op de regering zodat de gewone arbeider terug een normaal leven krijgt zonder zich zorgen te maken om zijn rekeningen van basisbehoefte te kunnen betalen", zegt Kristof Claes, hoofdelegee ACLVB Tenneco – Monroe.

"Eerst was er de coronacrisis en werd alles geproduceerd in China, en nu is er de oorlog in Oekraïne. De mensen worden dit moe. Een jaar geleden had een persoon uit een gezin met twee werkende ouders een bij-job om eens iets extra te kunnen veroorloven, nu in deze periode moet men een bij-job doen om de gewoon rekeningen te kunnen betalen."

"De prijzen van elektriciteit is verdriedubbeld en gas is maal vier. Met andere woorden: een gemiddelde maandelijkse kost van gas en elektriciteit zijn gestegen van 222 euro/maand naar 946 euro/maand op een jaar tijd. Dit is toch niet normaal", gaat Claes verder. "Er moeten maatregelen komen om de deze energieprijzen meer betaalbaar te maken. Daarom ijveren we ook dat de automatische loonindexering blijft, dit is de enigste verhoging van loon dat de arbeiders hebben terwijl alles duurder wordt en willen we ook dat de loonnormwet van 1996 wordt hervormd. Deze loonnormwet zorgt voor een plafond in de loononderhandelingen per sector om concurrentieel te zijn ten opzichte van de buurlanden is de bedoeling. Maar onze lonen zijn gemiddeld 4 procent minder gestegen als de buurlanden terwijl de productiviteit meer dan 10 procent hoger ligt als Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Dit kan niet de bedoeling zijn en wordt het hoog tijd om acties te ondernemen want er gaat in het eerste kwartaal van volgend jaar nog veel op ons af komen aan faillissementen want voor de werkgever zijn deze energiekosten ook ondraaglijk, dan spreek ik nog niet van de aankoop van materialen waarvan de prijzen gestegen zijn. Die de fabrikanten dan weer gaan doorrekenen aan hun klanten en zo leven we in een vicieuze cirkel waar alles maar duurder wordt en waar dringend maatregelen moeten worden toegepast."

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.