Overslaan en naar de inhoud gaan
Het kasteel van Velm werd gebouwd als jachtkasteel, was later een college en is vandaag een talencentrum. Wat de toekomst brengt, is afwachten maar volgens de makelaar is het geschikt als wellnesscentrum, opleidingscentrum, seminarieruimte of hotel.

Het kasteel van Velm werd gebouwd als jachtkasteel, was later een college en is vandaag een talencentrum. Wat de toekomst brengt, is afwachten maar volgens de makelaar is het geschikt als wellnesscentrum, opleidingscentrum, seminarieruimte of hotel.

De kasteelhoeve (niet inbegrepen in het domein) naast het kasteel vormde het decor voor de film Rundskop

De kasteelhoeve (niet inbegrepen in het domein) naast het kasteel vormde het decor voor de film Rundskop

Kasteel van Velm staat te koop: “Ooit een jachtkasteel, daarna college en talencentrum”

door Jozef Croughs
datum05/11/2022
geenreactie

Het 18de-eeuwse kasteel van Velm staat te koop. Kasteel Het Schoor wordt op de website van Sotheby’s International Realty aangeboden voor 2.450.000 euro. Daarvoor krijg je een kasteel met bijgebouwen, park, bos, kapel en buitenzwembad.

Velmenaar Gaston Thieri doorgrondde de geschiedenis van het kasteel in het boek ‘Velm wei’t was’. Zijn opzoekingen gaan terug tot de 13de eeuw. “Kasteel Het Schoor is genoemd naar Gothbertus de Score, de heer van het oude kasteel, maar daar is weinig over geweten.

Op de grondvesten van dat kasteel liet de Tongerse senator en burgemeester André Van Muysen omstreeks 1780 een riant jacht- en buitenverblijf in classicistische stijl bouwen. Dat is het huidige pand. In de loop van de 19de eeuw was kasteel Het Schoor achtereenvolgens eigendom van de families Lexhy, Rigo, Cajot, Parijs en Mailet. In 1931 werd het domein verkocht aan de paters Jozefieten van Geraardsbergen die er een collegeschool startten. Toen dat in de jaren zestig de deuren sloot, werd architect Jozef Hoche de nieuwe eigenaar. Hij startte in het gebouwencomplex als eerste gedurende een 10-tal jaren een talencentrum voor zowel jongeren als volwassenen”, aldus Thieri.

Vandaag is er nog altijd een talencentrum gevestigd onder de naam ‘vzw Vormings- en Ontmoetingscentrum – Kasteel van Velm’. Kasteeleigenaars Alexandre en Diane Mahieux zijn de drijvende krachten achter het centrum, waar taalcursussen Engels, Frans, Duits en Nederlands gegeven worden, zowel aan volwassenen, studenten als scholieren. Ze wilden niets kwijt over de verkoop en wachten af wat de toekomst brengt.

Kapel

Het kasteel aan de Halleweg omvat zo’n 3.000 m² bewoonbare oppervlakte, gelegen te midden van een uniek domein van zo’n 6,5 hectare, deels park en deels bos. Achteraan het hoofdgebouw bevindt zich nog de kapel die dienst kan doen als polyvalente ruimte. Er is een grote parktuin met eeuwenoude bomen die privacy en rust garanderen. Volgens de makelaar is dit domein dan ook ideaal voor een wellnesscentrum, opleidingscentrum, coaching, seminaries of hotel. Buiten is er een buitenzwembad, parking en bijgebouwen.

Het kasteel zelf heeft een U-vormig grondplan. De gevels zijn van baksteen, het lijstwerk van Maaskalksteen. De lagere dwarsvleugels, oorspronkelijk gebruikt als paardenstal en koetshuis, werden in het begin van de 20ste eeuw ingrijpend verbouwd. In functie van de herbestemming tot school werden achterliggend ook nieuwe vleugels bijgebouwd.

Rundskop

Naast het kasteel ligt ook de kasteelhoeve, alias ‘Hoeve Schuppen’, die in 2011 nog het decor was voor de film Rundskop van Truienaar Michaël R. Roskam. De hoeve dateert uit dezelfde bouwperiode (ca. 1780) als het kasteel. Na een brand waarbij alleen het boerenhuis gespaard bleef, werden de overige gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw heropgebouwd.

Meer info over het kasteel: https://www.sothebysrealty.be/nl/estates/4893841-limburg-i-kasteel-van-velm/ 
 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.