Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense horecabaas Luc Withofs luidt de alarmbel: “Ik voorspel storm aan faillissementen”

door Jozef Croughs
datum04/11/2022
geenreactie

De Truiense horecabaas Luc Withofs voorspelt een storm aan faillissementen in de horeca door de stijgende kosten en de loonindexering die eraan komt. “Ik roep de middenstands- en beroepsorganisaties op om samen met het stadsbestuur de handel en horecazaken te ondersteunen”, luidt zijn noodkreet. Met 45 jaar horeca-ervaring op de teller heeft Luc Withofs al heel wat gezien. “Maar de vooruitzichten voor ons beroep zijn op dit ogenblik rampzalig”, klinkt het. “Er komt een tsunami van kosten op ons af. Ik voorspel een storm aan faillissementen.”

De uitbater van het Veilinghuis in Sint-Truiden heeft zijn rekening gemaakt voor de komende maanden. “Het begint vanaf januari met een loonindexering tussen 11 en 12,10 procent in de handel en de horeca. Dit betekent voor mijn brasserie alleen een extra kost van 4.250 tot 5.000 euro per maand. Daarnaast zijn er extra energiekosten en extra voedingskosten, dat komt neer op een meerkost van 10.000 tot 11.000 euro per maand”, rekent Withofs voor. “In januari 2023 is de zaak 22 dagen open, dat komt neer op een extra meerkost op de vaste kosten van 500 euro per dag of 41.66 euro per uur dat we open zijn. Wij zullen onze prijzen wel moeten aanpassen, want de leveranciers verhogen hun prijzen ook. Zij worden evenzeer met de loonindexering en de stijgende energiekosten geconfronteerd.”

Annulaties

De problemen laten zich nu zelfs al voelen. “Wij krijgen steeds meer aanvragen om feesten maandelijks af te betalen. Daarbij verwachten wij door de hoge energieprijzen dat er feesten geannuleerd zullen worden”, zegt de horecabaas. “Wij hebben zelf ons jaarlijkse Sylvesterfeest op Oudejaar afgeslankt. Geen uitbundig feest met 300 personen zoals we al 38 jaar deden, maar een rustige feestavond met een 70-tal gasten”, besluit Withofs, die middenstands- en beroepsorganisaties oproept om samen met het stadsbestuur de handel te ondersteunen. “Dat is misschien nationale materie, ja. Maar we moeten vandaag beginnen aan de basis.”

Over te nemen

Op de Truiense Grote Markt staan twee gerenommeerde horecazaken al een tijdje over te nemen: De Bink en De Bacchus, allebei van zaakvoerster Elke Fagard (35). “Na 16 jaar horeca vond ik het tijd om een nieuwe wending aan mijn leven te geven. Tijdens de lockdown heb ik beslist ermee te stoppen”, zegt ze. “Jammer genoeg vertraagt de huidige economische situatie mijn plannen. Het zijn aanvaardbare huurprijzen, goed draaiende zaken en een betaalbare overname en toch hapt niemand toe. Ik hoop dat er snel een overnemer opdaagt”, besluit Elke.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.