Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste CO­2-neutrale wijk van Limburg: “Thuisbatterij, aardwarmte en ondergronds verkeer”

door Jozef Croughs
datum29/10/2022
geenreactie

In Sint-Truiden bouwt een projectontwikkelaar volgend jaar de eerste energieneutrale wijk van Limburg. De huizen en appartementen worden er verwarmd met aardwarmte, alle auto’s en ook de afvalophaling gaan ondergronds, duizend zonnepanelen moeten de energiefacturen op maximaal 120 euro per maand houden en er komen ook duizend bomen. Bovengronds is er enkel plaats voor fietsen en voetgangers. Auto’s gaan meteen ondergronds bij het inrijden van de wijk. Het gaat om een project van Gilen Real Estate en Vestio Vastgoed hebben hun oog laten vallen op 65.000 vierkante meter braakliggend terrein tussen de Aalsterweg, de Bruskensweg en de N3 Brussel-Luik in Sint-Truiden.

“Het sluit mooi aan op de stad en staat ook ingekleurd als woonuitbreidingsgebied”, toont Laurens Gilen van Real Estate. “Het geluid van de N3 gaan we dempen met een groene talud. Hier zal plaats zijn voor 167 nieuwe woningen en appartementen. En dat worden effectief de meest milieuvriendelijke van heel Limburg. We halen alles uit de kast om maximaal CO2 te besparen.”

Energieneutraal

Dat laatste gebeurt al tijdens de bouw van de wijk. “We voorzien duizend zonnepanelen en die komen er al voor de bouw begint, zodat we op de werf zelf al aan de slag kunnen met groene energie. In totaal planten we duizend nieuwe bomen: iedere woning krijgt er minstens één in de tuin. Standaard is elk pand voorzien van een thuisbatterij. Verwarmen doen we met geothermiek uit de aardbodem. Datzelfde systeem gaan we in de zomer gebruiken om de huizen weer af te koelen. Van de overheid moet tegen 2050 iedere woning energieneutraal zijn, maar die norm zullen we hier nu al halen.”

Ondergronds

Een gepeperde energierekening hoeven de bewoners van de nieuwe wijk niet meer te vrezen. “Alles is hernieuwbaar en milieuvriendelijk. Terwijl veel gezinnen nu met maandelijkse facturen van 450 euro zitten, zal het hier voor een modaal gezin om 120 euro gaan. Logisch als je geen fossiele brandstoffen gebruikt.” Volgens Ed Somers van Vestio zullen alle woningen kant-en-klaar worden afgeleverd, zelfs met een afgewerkte tuin. “Volgende zomer moet de spade in de grond gaan. Het wordt ook een beetje een futuristische wijk. Alle auto’s gaan immers ondergronds in parkings. Boven is er enkel plaats voor voetgangers en fietsers. Ook de afvalophaling gaat hier volledig ondergronds.”

Honderdtal bezwaarschriften

De buren van deze futuristische wijk hebben er toch niet zo’n goed oog in. In totaal zijn een zestal bezwaarschriften tegen het project ingediend. “Maar die vertegenwoordigen wel een honderdtal inwoners”, legt Guy Debref namens hen uit. “We begrijpen dat dit woonuitbreidingsgebied is, dus dat er gebouwd gaat worden is logisch. Dat het allemaal heel ecologisch is, vinden we natuurlijk prima. Alleen: de dichtheid is wel heel intens. Nu komen de woningen echt tot bijna tegen onze achtertuinen. Nog een probleem is de verkeersintensiteit. Dit gebied ligt ingesloten met kleine landwegjes. Die zijn niet voorzien op zoveel extra woningen. We vragen dat de stad en de ontwikkelaars daar toch nog rekening mee houden.”

© Jozef Croughs/Toon Royackers 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.