Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de sluiting van de BFV verliest Sint-Truiden haar pioniersrol in de fruitteelt van Haspengouw

door Jozef Croughs
datum28/09/2022
geenreactie

De Raden van Bestuur van zowel BelOrta als Belgische Fruit Veiling (BFV) hebben aangegeven de intentieverklaring die eind februari ondertekend werd verder te concretiseren. Dat betekent dat hun activiteiten vanaf juli 2023 samengebracht worden en opgaan in de BelOrta Group.. Vanaf dan verdwijnen de firmanamen Belgische Fruitveiling en Veiling Haspengouw naar de geschiedenisboeken.  

BelOrta terug aanzet

Met deze nieuwe samenwerking willen BelOrta en BFV, na 6 jaar de krachten weer opnieuw bundelen met het oog op nóg meer slagkracht en kostenefficiëntie. Zeker in deze onzekere economische tijden is dit een belangrijke maar ook noodzakelijke stap. “De integratie zal zowel onze telers als onze klanten ten goede komen”,zegt Ludo Lousbergh (voorzitter BFV). Alle bij BFV aangesloten telers en medewerkers kunnen van BFV en haar dochterondernemingen krijgen de garantie hun expertise verder ten dienste te kunnen stellen van de geïntegreerde coöperatie. “Dit zowel voor de inlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Met ruim 1.400 actieve telers, verspreid over heel België en de grensregio in Nederland, kunnen we onze kerngedachte - van, voor en door telers - nog beter vormgeven", besluit Philippe Appeltans (Directeur BelOrta). In 2021 realiseerde BelOrta nog een record productomzet van 497 miljoen euro.

Moors Fruit

Op de Trost site is sinds kort de NV Moors fruit uit Riemst eigenaar van de vroegere BFV-leeggoedloods (1,5 ha). Op de BFV-site aan de andere zijde van de Montenakenweg (7, 5 hectare) zijn nog tientallen ULO-koelinstallaties operationeel. Wat er met deze koelingen zal gebeuren zal later bepaald worden. Intussen loopt er een aanvraag om de oude Trost (Erdal) gebouwen (5,5 ha) te slopen. 

Daarmee wordt een stuk ‘fruitgeschiedenis’ in Sint-Truiden en een einde van een tijdperk afgesloten. Wat begon in 1939 met ‘De Fruitveiling van Sint-Truiden en Omstreken’ werd in 1975, met de overname van Hesbania, een kleinere veiling en inpakstation, omgevormd tot Veiling Haspengouw. Veiling Haspengouw was jarenlang toongevend voor de fruitsector maar in de helft van 2014 kwam het bedrijf in slechte papieren terecht en zag heel wat fruittelers vertrekken. Na de Russische boycot en een mislukt huwelijk met fruitverdeler Greenyard Food, ging de Veiling Haspengouw in zee met veilinggroep BelOrta uit Borgloon. Die namen toen echter enkel de fruittelerscoöperanten van Haspengouw over waardoor een faillissement zat aan te komen. Uiteindelijk steekt, eind 2016 de Belgische Fruitveiling, de reddende hand toe en neemt Veiling Haspengouw over. De BFV kocht ook het vastgoed op de Tongersesteenweg waardoor een aantal jobs daar gecontinueerd bleven.

Feestzaal

Voor Luc Withofs, uitbater van de feestzaal en cafetaria ’t Veilinghuis op de voormalige site van Veilig Haspengouw blijft alles onveranderd. Al vier generaties lang baat de familie Withofs het horeca gedeelte uit. In 1939 opende Dolf & Minneke het eerste Veiling café. In 1970 namen Gaston en Mona de uitbating over. Vandaag zet Luc samen met zijn zoon Jan de familietraditie verder. “Nee, stopzetten is niet aan de orde. Wij hebben nog langlopende contracten die door eventuele overnemers of kopers moeten gerespecteerd worden,” besluit Luc.

Tot slot, de stad Sint-Truiden heeft voorkooprecht van zodra eigendommen van de BFV of Veilig Haspengouw te koop worden aangeboden. Daarvoor heeft de BFV in 2017 een eenzijdige verbintenis aangegaan zodat een voorkooprecht is gevestigd t.v.v. de stad Sint-Truiden.

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.