Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentoonstelling Albert Haesen voetballer en stadsontwikkelaar SINT-TRUIDEN

door Jozef Croughs
datum09/09/2022
geenreactie

In het kader van het negentigjarig bestaan organiseert van de Koninklijke Kunstkring een retrospectieve tentoonstelling van Albert Haesen. Haesen behoorde tot de kern van de eerste Truiense kunstenaars als Ri Coëme, Georges Lenaerts, Dirk Prijs en Arthur Renson.  

“Papa was een vriendelijk en enthousiaste man die graag en voluit praatte over zijn passie als gepassioneerd kunstenaar. Sinds zijn twaalfde jaar volgde hij aan de stedelijke Academie voor Beeldende kunsten, de afdelingen, kunsttekenen, schilder- en boetseerkunst en bouwkunde. Na de oorlog vervolmaakte hij zich in het tekenen en schilderen met meestal streekgebonden taferelen welke hij op papier en doek zette. Sommige mensen noemen zijn werk traditionele "Heimatkunst", een soort gemoedelijke kunst,” weet Yvan. Het kerkje van Gorsem, de Minderbroederskerk en het Speelhof zijn enkele voorbeelden van zijn werk. “De prachtige ingekleurde pentekening daar aan de muur met een zicht op de grote markt van Sint-Truiden met zijn drie torens is een van zijn werken. Het is een fijne pentekening waarbij op de voorgrond een lantaarnpaal met vier lampen staat. Tegen een voorjaarslucht met witgrijze wolken tekent het stadhuis, de Onze Lieve Vrouwkerk en de abdijtoren, welke allen prachtig in aquarel ingekleurd zijn, zich af. Ongeveer een vierhonderdtal werken schilderde en pentekende papa sinds hij in 1976 zijn eerste tentoonstelling hield in het stadhuis van Sint-Truiden. Hij vertelde dat alle werken die hij toen tentoonstelde onmiddellijk verkocht werden”, zegt zijn zoon Yvan.

STVV 

“De oudere generatie van de Truienaren kende mijn vader als medewerker van de stad Sint-Truiden”, vervolgt Yvan zijn verhaal. “Maar de eerste bekendheid kreeg hij als voetballer bij STVV. Als 16-jarige debuteerde hij in het eerste elftal STVV. Hij was een van de eerste profspelers die hoort thuis in het rijtje van STVV-coryfeeën als Kamiel Londoz, Toine en Door Polleunis, Kogelke Appeltans. In 1938 werd hij verkocht aan Beerschot, waarmee hij kampioen speelde. Hij vervulde zijn legerdienst bij het 24st artillerie bataljon in Antwerpen waar hij meespeelde in de militaire ploeg tot de oorlog uitbrak. Papa werd gevangengenomen in Hasselt aan het Albertkanaal en weggevoerd naar Tsjechië, Kaisersteinbruck tegen de Hongaarse grens. In 1942 werd hij vrijgelaten en is hij teruggekeerd en kon bij de stad Sint-Truiden aan de slag als vertaler, eerst voor de Duitsers en later voor de Amerikanen. Na de oorlog trok hij opnieuw zijn voetbalschoenen aan voor STVV en kreeg hij en vast contact bij de stad als bouwkundig tekenaar, zeg maar de urbanist van zijn tijd. De meeste gekende gebouwen uit de naoorlogse periode werden door hem en zijn collega Jef Mathijs getekend. Zoals onder andere de veemarkt, het slachthuis, het zwembad St-Pieter, de uitbreiding van het industriepark Schurhoven waarmee zij Sint-Truiden op de kaart hebben gezet”, besluit Yvan. 

 

De tentoonstelling van 10 tot 25 september Za.en Zo. van 14 tot 18 u.

In de Zoutkist Tiensevest 25 - Sint-Truiden

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.