Overslaan en naar de inhoud gaan

Bilzenaar ontwikkelt nieuw perenras: “Dikkere peren die minder water nodig hebben”

door Jozef Croughs
datum18/08/2022
geenreactie

Fruitteler Jean Moors uit Grote-Spouwen heeft een nieuw perenras ontwikkeld dat dikker is dan de gemiddelde peren, maar toch geen extra water nodig heeft. “In het steeds extremere klimaat kan dit bijdragen tot een oplossing”, zegt Moors.

Zowat zeven jaar geleden merkte Ludo Jans, een collega-fruitteler, van Jean Moors een mutatie op in een perenplantage. Op de boom hingen uitermate dikke Conférence-peren. Na een vermeerdering van de bomen, gevolgd door een grondig onderzoek, werd het nieuwe perenras ‘Conférence-M’ Europees kwekersrechtelijk beschermd. Intussen is al 13 hectare aangeplant, waarvan 3 hectare op het fruitbedrijf van Jean Moors. Zodra er meer bomen beschikbaar zijn, wordt nog verder aangeplant.

“Al snel merkten we dat er mogelijkheden waren met deze nieuwe mutant”, zegt Moors. “Mutaties zijn ongewilde veranderingen in het DNA van de cel en kunnen positief, negatief of neutraal zijn. De vruchten zijn van een uitzonderlijke dikke maat en kunnen een paar weken vroeger geplukt worden dan de gewone Conférence. Naast de uitzonderlijke grootte is deze mutatie zeer bestand tegen droogtestress. Wij hebben de bomen nog geen enkele keer water moeten bijgeven nu het zo droog is. Dat opent perspectieven naar de toekomst, ook wat de bemesting betreft”, zegt Moors.

Beregening

Bij het Proefcentrum voor Fruitteelt in Sint-Truiden is het nieuwe ras nog niet getest. “Ik kan me dus niet uitspreken over dit specifieke geval”, zegt directeur Jef Vercammen. “Het zou mij verbazen dat er minder of zelfs geen extra bewatering nodig is voor deze mutant, maar ik ga het zeker ook niet ontkrachten. Als dat effectief zo is, zou het wel een enorm voordeel zijn, gezien de extreme temperaturen van de afgelopen jaren”, zegt Vercammen. Dat er al een Europese kwekersrechterlijke bescherming is, is een goed teken want er gaat heel wat onderzoek aan vooraf. “Met zo’n Europees patent is het verboden om zonder de toestemming van fruitbedrijf Cultura Jean Moors de Conférence-M te vermeerderen of aan te planten”, aldus nog Vercammen.

Genen

 Net als bij zijn vader, de 80-jarige Jean Moors, zit bij zoon Jos het zoeken naar vernieuwingen en verbeteringen in de fruitteelt in de genen. Cultura Jean Moors is een niet-gesubsidieerd privébedrijf dat al decennialang probeert minder ziektegevoelige rassen te ontwikkelen die ook beter zijn voor het milieu. Na het succesverhaal van het appelras Belgica en Elmoo (Elstar mutant), waarvan 100.000 bomen in Duitsland staan, is er ook het ras Jolyred, een zoete appel, geschikt voor de zuiderse landen. “Intussen hebben we drie nieuwe appelvariëteiten ontwikkeld die in productie zijn: Earlystar (20 ton), Cox Queen (20 ton) en Subliem (100 ton). Dat zijn zomerrassen die voor Belgica geplukt kunnen worden. We hebben ook een nieuw perenras in volle ontwikkeling met de voorlopige naam Resista. Dit jaar werden daarvan 5.000 oculaties opgezet op ons bedrijf. Het is een bewaarras dat na de pluk van Conférence geoogst kan worden en minder ziektegevoelig is”, besluit Moors.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.