Overslaan en naar de inhoud gaan

Koen Vanmechelen betegelt gevel op Groenmarkt van zijn geboortestad: “Je eerste nest is het belangrijkst”

door Jozef Croughs
datum28/06/2022
geenreactie

Eind dit jaar krijgt de Truiense Groenmarkt er een groot, geïntegreerd kunstwerk van Koen Vanmechelen bij. “Cosmowing moet Koen Vanmechelens werk en naam voor altijd verbinden aan Sint-Truiden,” zegt zijn soulmate van het eerste uur Pascal Vossius.

Cosmowing brengt enkele wereldbekende projecten van de Truiense kunstenaar Koen Vanmechelen (56) samen achter één gevel. Naast het Cosmocafé, komen er maar liefst zes nieuwe kunstwerken die de panden van de Groenmarkt verbinden en omsluiten. Zo wordt het pand op nummer 64 volledig bekleed met azulejos-tegels van Koen Vanmechelen.

 “Dat zijn tegels waarop kippen van het Planetary Community Chicken project staan,” zegt Koen Vanmechelen. Op 18 november zou de eerste fase van het kunstwerk klaar moeten zijn.

Vanmechelen is een in Sint-Truiden geboren kosmopoliet. “Waar we hier staan, ben ik geboren en daarom dat dit project voor mij zo belangrijk is. Hoe ver iemand ook uitwaait, het eerste nest blijft het allerbelangrijkste. Het is een blijvende broedplaats”, vertelt Vanmechelen.

Sociale projecten

Met een speciaal daartoe opgerichte vzw, die bovendien de naam van het werk draagt, willen vijf sociaal en cultureel geëngageerde Haspengouwers van Cosmowing ook echt cultureel erfgoed maken. “Het is belangrijk dat we Koen verankeren in het stadsweefsel. Zoals Koen altijd zegt: “The Global only exists by the Generosity of the Local,” stelt Pascal Vossius, de bekende Truiense innovator en wegbereider die eerder al met Koen Vanmechelen samenwerkte, voor zij allereerste project op het kerkveld van de abdij en later onder andere voor het Cosmocafé.

Met een deel van de opbrengst van de vzw en met de interesten van de crowdfunding, zullen lokale, sociale projecten ondersteund worden. Daarnaast wordt het kunstwerk, en de daaraan verbonden sociale werken, opengesteld voor het grote publiek. Via een crowdfunding worden bijna 2.000 mensen en organisaties verbonden met een van de Vanmechelen-tegels op de muur van Cosmowing. Vroege vogels kunnen zich voor 200 euro voor eeuwig verbinden met het project. Ze worden vriend van Cosmowing, krijgen daarvoor een mooi certificaat en ondersteunen de sociale projecten. Iedereen kan een goed doel voorstellen. In een later stadium bepaalt een professionele jury welk project in 2023 voor het eerst bekroond wordt. Voorwaarde is wel dat het project van Haspengouwse bodem moet zijn”, besluit Vossius

Word vriend van de Cosmowing en krijg als eerste de kans om een PCC tegel te kiezen. www.cosmowing.be

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.