Overslaan en naar de inhoud gaan
Francis en Jos Deveux ruimen op en vonden per toeval het schilderij van hun grootvader. Via via brachten ze het naar Roland Sauwens, niet wetend dat zijn vader Eugène Sauwens het werk had geschilderd.

Francis en Jos Deveux ruimen op en vonden per toeval het schilderij van hun grootvader. Via via brachten ze het naar Roland Sauwens, niet wetend dat zijn vader Eugène Sauwens het werk had geschilderd.

Zoon restaureert na 93 jaar het verloren gewaande schilderij van zijn vader

door Jozef Croughs
datum25/06/2022
geenreactie

Decoratieschilder en restaurateur Roland Sauwens (74) uit Nieuwerkerken werkt momenteel de meest emotionele opdracht af uit zijn loopbaan. Hij kreeg de vraag om een oud schilderij te restaureren. Pas toen hij bezig was, ontdekte hij dat de schilder niemand minder dan zijn eigen vader Eugène Sauwens was.

Het schilderij is van de familie Deveux uit Kozen. Toen ze de zolders van de boerderij aan het opruimen waren, vonden ze een oud schilderij van hun grootvader terug. Jozef Jeuris, oud- burgemeester van Kozen, werd geschilderd in 1929 door Eugène Sauwens. De kleinkinderen van Jozef, Francis, Jos en Marie-Louise Deveux, wisten helemaal niets van het bestaan van het schilderij af. “Omdat we stilaan afbouwen, ruimen we ons landbouwbedrijf op”, vertelt Jos. “Het schilderij was bijna mee naar het stort want het was niet ingekaderd, gewoon opgerold en verpakt in krantenpapier. Omdat we wilden weten uit welk jaar die krant dateerde, plooiden we ze open en het schilderij van onze grootvader viel eruit. Het was erg beschadigd en vuil”, weet Francis. Jozef Jeuris was de dooppeter van Jos Deveux, dus nam hij het op zich om het schilderij te laten restaureren. Met hulp van de heemkunde kring van Nieuwerkerken die via Facebook een oproep deed, kwam hij uit bij schilder en restaurateur Roland Sauwens.

Signatuur

Nietsvermoedend begon Roland aan het werk. “Het gaat om een doek van 45 op 45 cm. Het was nog opgerold en er stond een beeltenis van een man op”, begint Roland het verhaal. Het bleek om Jozef Jeuris, oud-burgemeester van Kozen, te gaan. Jeuris werd geboren op 15 april 1892 en overleed op 64-jarige leeftijd in 1956. Hij was burgemeester tussen 1927 en 1939. 

“Schilderijen restaureren is voor mij altijd al een hobby geweest. Ik rolde het doek af en bracht het aan op nieuw canvas. Nestor Appeltans van de Heemkunde Kring vertelde mij dat het om oud-burgemeester Jeuris ging. Pas nadat ik het grondig had schoongemaakt vond ik de datum 1929 en de signatuur van de auteur. Mijn adem stokte van verbazing, maar vooral ook van ontroering... Het was een 93 jaar oud werk van mijn eigen vader, Eugène Sauwens, die ook decoratie- en hobbyschilder was, en van wie ik de liefde voor het schilderen en restaureren heb meegekregen.” Het werk is intussen bijna klaar en mag weer gezien worden. “Ik ben enorm vereerd dat ik deze restauratie mag doen en ik heb ze dan ook met veel liefde uitgevoerd”, besluit Roland.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.