Overslaan en naar de inhoud gaan

Watergroep niet in beroep tegen proefvergunning voor waterwinning Rukkelingen-Loon

door Jozef Croughs
datum18/06/2022
geenreactie

De Watergroep gaat niet in beroep tegen de proefvergunning die ze van Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) kreeg voor waterwinning in Rukkelingen-Loon (Heers).

De Watergroep mag in Rukkelingen-Loon voorlopig nog maar twee jaar drinkwater oppompen in plaats van 20 jaar zoals ze zelf had gevraagd. Minister Zuhal Demir verleende De Watergroep in mei bovendien een aangescherpte proefvergunning: zo krijgt de groep ook geen toelating om tot 1.460.000 kubieke meter per jaar op te pompen, maar slechts 850.000 m³ per jaar. Ook moet het aantal peilputten uitgebreid worden om ervoor te zorgen dat het grondwaterpeil niet zakt onder een kritisch niveau. In vijf woningen moeten de schade en scheuren tijdens de proefvergunning gecontroleerd worden.

De Watergroep kreeg ook geen vergunning voor een extra pompput, dichter bij de woningen.

Kurkdroog

Dat De Watergroep niet in beroep gaat, verrast de buurtbewoners niet. “De vergunning waarvoor ze in beroep zouden gaan had betrekking op die extra pompput die tussen de huizen staat en niet vergund was. Die zou ook pas in oktober actief worden”, zegt Erica Princen, die als een van de getroffen bewoners het protest aanvoert. “De komende twee jaar kan De Watergroep volgens deze vergunning nog ongestoord verder oppompen aan 850.000 m3 per jaar. Dat betekent dat er voor ons de komende twee jaar niets verandert”, zucht ze. “Wij staan als bewoners in de kou en moeten vaststellen dat beek die grenst aan het perceel van De Watergroep kurkdroog staat.”

Over de zaak lopen nog twee rechtszaken. Buurtbewoners en deskundigen wijzen al langer op de uitgedroogde bodem, die volgens hen verschillende woningen doet scheuren. 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.