Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie gaat extra controleren op bendes kersendieven in de fruitstreek

door Jozef Croughs
datum18/06/2022
geenreactie

De politiezones Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en Kanton Borgloon gaan de komende weken extra patrouilleren rond de fruitplantages. Vooral kersen worden in deze tijd van het jaar immers vaak gestolen.

Van zodra de kersenteelt op volle productie draait, wordt de fruitstreek elk jaar geviseerd door bendes die het op de vruchten gemunt hebben. Brusselse en Waalse dieven schuimen dan de kersenplantages af in en rond Sint-Truiden. Volgens de gedupeerde fruittelers stelen die elk jaar duizenden kilo’s.

De dieven slaan steeds ’s nachts toe en strippen de takken af. Uit eerdere controles bleek al dat ze op bestelling werken om handelaars op de zwarte markten in de grootsteden te bevoorraden. Daar worden al snel prijzen betaald die schommelen tussen de 7 en 10 euro per kilo.  

Extra controles

De lokale politie van Sint-Truiden zette eerder al bewakingscamera’s in om de nachtelijke ritten tussen de plantages in de verkavelingswegen te controleren. “Ook is er extra toezicht door de wijkagenten en zijn er gerichte controles door politiepatrouilles”, zegt korpschef Steve Provost.

In de politiezone Kanton Borgloon zijn er gelijkaardige controles. “Onze bevoegdheid gaat op voor de vijf gemeenten met aardig wat verkavelingswegen tussen de fruitplantages in onze politiezone. Passanten laten zich al snel verleiden om kersen te proeven. Maar de afgelopen jaren kregen wij ook meerdere meldingen binnen van grotere fruitdiefstallen. Onze ploegen zullen hiervoor dan ook actief patrouilleren op de verkavelingswegen”, besluit korpschef Rohnny Maes.(Jozef Croughs)

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.