Overslaan en naar de inhoud gaan

Truienaren schenken medische toestellen aan kinderziekenhuis in Lviv

door Jozef Croughs
datum08/06/2022
geenreactie

Afgelopen weekend is een Limburgse delegatie naar de Oekraïense stad Lviv getrokken om er medische apparatuur af te leveren die ze hadden aangekocht met geld dat ze hadden ingezameld via de actie ‘Geel-blauwe levenskracht’.

De actie werd opgezet door de Gezinsbond van Sint-Truiden met steun van de Koning Boudewijnstichting. Het opzet was om 50 aspiratietoestellen te kopen, goed voor 23.500 euro. Zo’n draagbaar elektrisch afzuigtoestel is belangrijk om patiënten goed te kunnen beademen, maar kan ook ingezet worden om bloed af te zuigen en dat is zeker ook een noodzaak in oorlogsgebied.

“De toestellen zijn afgelopen weekend afgeleverd in het West-Oekraïens gespecialiseerd medisch kindercentrum in Lviv en het Mariacentrum in Zavarnitsia, waar gewonde en geëvacueerde kinderen uit het hele oorlogsgebied worden opgevangen”, zegt Pascy Monette, voorzitter van het OCMW. De politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken schonk daarnaast ook nog 127 veiligheidsvesten.

Ravage

De delegatie bestond naast leden van het caritatief cultureel centrum H. Sophia uit Genk, ook uit Truiense raadsleden Peter Deltour en Veerle Heeren, die het initiatief namen voor deze actie. De delegatie ontmoette burgemeester Andriy Sadovyi, die zich erg dankbaar toonde. “Lviv ving 2 miljoen Oekraïense landgenoten op en bereidt zich stilaan voor op de heropbouw. De ravage die de oorlog heeft aangericht, is enorm en veel mensen hebben ook een zware fysieke tol moeten betalen. De nood aan medische prothesen en ander medisch materiaal is heel hoog, want er zijn enorm veel gewonden”, weet Veerle Heeren.

De delegatie keerde maandag terug met een boodschap van hoop en veerkracht, ook al was iedereen onder de indruk van wat ze ter plaatse gezien hadden. “De Oekraïense kinderen en slachtoffers die we ontmoet hebben, blijven niet bij de pakken zitten, maar de weg naar herstel - als mens en als gemeenschap - is nog heel erg lang. We zijn ervan overtuigd dat we met de levering van deze aspiratietoestellen een belangrijk deeltje hebben kunnen bijdragen voor alle mensen in de getroffen gebieden”, besluit Peter Deltour.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.