Overslaan en naar de inhoud gaan

Boerenprotest tijdens Ronde van Limburg in Borgloon

door Jozef Croughs
datum07/06/2022
geenreactie

Een zeventigtal landbouwers hebben maandag tijdens de doortocht van de Ronde van Limburg in de Colenstraat te Borgloon actiegevoerd tegen het stikstofdecreet/arrest van de Vlaamse regering. Met een luid getoeter uitte ze hun ongenoegen en vrees voor de toekomst van hun bedrijven en het zo aan een breder publiek kenbaar te maken.

“Het besluit dat door de Vlaamse regering werd goedgekeurd zal heel wat gevolgen hebben voor onze land- en tuinbouw en dus niet alleen die 41 rode bedrijven die moeten sluiten”, zegt Frank Steukers, met de steun van Groene Kring, De Boerenbond en Ferm voor Agravrouwen.

“Het gaat ook over 5000 ha landbouwgrond waar nul bemesting de nieuwe maatstaf is waardoor de gronden waardeloos zijn voor de voedselproductie. Vervolgens de varkens en pluimveestallen die nog niet gemoderniseerd zijn moeten hun uitstoot met 60 procent verminderen of zwaar investeren of ook drastisch inkrimpen. Rundveehouders moeten hun emissies met 15 procent verminderen dus ook investeren in emissiearme stallen of inkrimpen. En tenslotte de 41 rode bedrijven die moeten sluiten. In 5 gebieden komen drastische maatregelen waardoor de kansen voor bedrijfsontwikkeling zo goed als onmogelijk en geen toekomst meer bieden voor jonge landbouwers”, besluit Steukers.

  

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.