Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppompverbod in Limburg door aanhoudende droogte

Aquafin laat mogelijk weer gezuiverd afvalwater tanken
door Jozef Croughs
datum15/05/2022
geenreactie

Door de aanhoudende droogte mag er tijdelijk geen water meer opgepompt worden uit de meeste onbevaarbare waterlopen in Limburg. “Een sproeiverbod komt er nog niet, maar we roepen op om spaarzaam te zijn met leidingwater”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters.

Aquafin zal vermoedelijk indien nodig, net als in juni 2020 de boeren en de mogelijkheid geven om gezuiverd afvalwater te halen bij de zuiveringsinstallaties van Aquafin in Runkelen. Daar waar vroeger water uit de nabezinktank mocht getrokken worden, waar meerdere klanten gelijktijdig konden op aansluiten is nu een tankplaats voorzien.  Omdat er nog kleine deeltjes slib vrijkwamen als ze hun aanzuigdarmen te diep staken, werd één centraal punt gemaakt op de overloop waar het gezuiverde water in de beek geloosd wordt.

Op basis van het advies van het Limburg Droogte Overleg heeft gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) beslist om een tijdelijk onttrekkingsverbod in te stellen. Er mag geen water meer opgepompt worden uit het gros van de onbevaarbare waterlopen. Het volledige stroomgebied van de Melsterbeek en zijbeken zoals de Molenbeek en de Cicindria, het volledige stroomgebied van de Herk en zijbeken, het volledige stroomgebied van de Mombeek en zijbeken in de gemeenten Gingelom, Heers, Sint-Truiden, Borgloon, Wellen, Kortessem, Hoeselt, Alken, Tongeren, Diepenbeek, Hasselt, Nieuwerkerken, Herk-de-Stad en Halen.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.