Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur Landmeters vernietigd belasting reglement op eroshuizen

door Jozef Croughs
datum13/05/2022
geenreactie

De nieuwe erostaks op de gebouwen, meer bepaald de belasting op de bars en parkings die de stad Sint-Truiden vanaf 2022 op de Luikersteenweg (Chaussée d' Amour) 'wilde innen is door de gouverneur vernietigd. De huisbazen hadden de nieuwe belasting aangevochten bij de gouverneur en Vlaanderen. In en brief laat de Gouverneur weten dat naast het belastingreglement ook het onwettig is dat de eigenaars rechtstreeks worden aangeduid als belastingplichtigen. Schepen van Financiën Jo François reageert dat hij er alles aan zal doen tot er een billijke taks betaald wordt door de prostitutiebars.

De Gouverneur is van oordeel dat er geen verantwoording is voor de tariefverschillen. Er wordt volgens hem ook niet aangetoond dat het criterium van de perceelsoppervlakte relevant is bij het bepalen van de hoogte van de belasting. Daarnaast geeft hij ook aan dat er geen definitie wordt gegeven van het begrip niet-reglementeerde exploitatie. “Het bepalen van onderscheiden tarieven ivf de perceelsoppervlakte en het verdubbelen van de belasting voor een niet-gereglementeerde exploitatie schendt dan ook het gelijkheidsbeginsel,” zegt advocate Imke Dedecker, die optreedt voor de bareigenaars  

Ook het rechtstreeks aanduiden van de eigenaars als belastingplichtigen wordt door de gouverneur als onwettig bestempeld en vernietigd. Het kan niet zijn dat, als de uitbater van het eroshuis zijn bijdragen niet betaald, de stad het kan verhalen op de pandeigenaars. “De gouverneur stelt dat het rechtstreeks belasten van de eigenaars om de inningsproblematiek van de stad te vergemakkelijken, niet aanvaardbaar en verantwoord is, al zeker niet in combinatie met de verdubbeling van het belastingstarief naar 30.000 euro. Dit is een ongeoorloofde strafsanctie. De belasting wordt volgens de Gouverneur aangewend voor een ander doel dan waarvoor ze is bedoeld en de fiscale bevoegdheid wordt misbruikt door de stad, “aldus nog Dedecker.

Faire taks 

Jo François, schepen van Financiën zegt dat er zich van bewust is dat het een sector is die zich in alle bochten wringt om niet de faire taksen te betalen. “Als er opnieuw technische mankementen zijn zullen wij die bekijken en hervormen. Ik blijf het juridisch en technisch hervormen met gespecialiseerd advies tot ik een taks heb die redelijk en billijk is op eroshuizen. Het is geweten dat die locaties voor de nodige overlast zorgen en om de kosten te compenseren waarbij er verhoogd politietoezicht nodig is”, besluit François. Op 23 mei staat de beslissing van de gouverneur geagendeerd op de gemeenteraad.  

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.