Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse sociale economie toont brede waaier van producten en diensten aan lokale besturen

door Jozef Croughs
datum11/05/2022
geenreactie

Op de DronePort campus in Sint-Truiden werd de sociale economie in de schijnwerpers gezet door tal van organisaties en bedrijven uit de sector. Op de beurs ‘Neem een hoge vlucht met sociale economie’ stelden 14 Limburgse sociale economie bedrijven hun gevarieerde pakket aan diensten voor aan de 22 lokale Limburgse besturen, om zo de vele mogelijkheden tot samenwerking nog beter bekend te maken.

Tijdens dit jaarlijks ontmoetingsmoment, slaan de Limburgse regisseurs sociale economie een brug tussen partners uit de sociale en reguliere sector. De sociale tewerkstelling telt tal van organisaties en bedrijven die personen tewerkstellen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op het ontmoetingsmoment waren een 14-tal standhouders: De Kringwinkel Maasland, De Ploeg (Haspengouw), Aksi (Wellen), vzw De Springplank, De Wroeter (Kortessem), De Sluis (Genk), IN-Z (actief in heel Limburg), Vzw ’t Heft (buurtrestaurants Den Teluur), Alternatief (Hasselt), De Biehal (Lommel), Bewel (Diepenbeek), Arbeidskansen (As), De Winning (heel Limburg) en  Goed Wonen (heel Limburg) allemaal sociale economie bedrijven aanwezig die een gevarieerd pakket van dienstverlening in de aanbieding hadden voor de lokale besturen. “We zijn verheugd dat de organisatoren dit jaar kozen voor DronePort als locatie”, zegt schepen van Sociale tewerkstelling Pascy Monette. “Op deze campus, die staat voor vernieuwing, krijgen de standhouders uit de sociale economie vandaag de gelegenheid om een brede waaier aan producten en diensten voor te stellen aan alle lokale besturen van Limburg”.  

Het onderwerp van de beurs ligt het lokaal bestuur van Sint-Truiden nauw aan het hart. “In Sint-Truiden werken we al geruime tijd succesvol samen met diverse partners uit de sociale economie voor onder andere groenwerk, onderhoud van de stadskern, klussen, grafonderhoud, sociaal restaurant en toerisme, en het fietspunt”, stelt Monette. ‘Toch blijven de vele mogelijkheden en manieren van samenwerking vaak nog onderbelicht.’

Aan de slag met sociale economie

Mieke Frans, deskundige sociale economie en auteur van het handboek ‘Aan de slag met sociale economie, handleiding voor begeesterde lokale besturen’ hield een vurig pleidooi voor het belang en de mogelijkheden van sociaal aanbesteden. “Mieke maakte duidelijk hoe lokale besturen een duurzaam aanbestedingsbeleid kunnen ontwikkelen”, besluit de schepen. “Haar betoog levert veel stof tot nadenken en dat is ook het doel van deze dag: door bewustmaking lokale besturen inspireren om nog meer aan de slag te gaan met sociale economie”.  

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.