Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloesemzegening in het kerkje van Guvelingen. (2001)

Uit het Haspengouwsnieuws archief
door Jozef Croughs
datum25/04/2022
geenreactie

Afgelopen zondag stond het kerkje van Guvelingen weer centraal tijdens de traditionele bloesemzegening. Na twee jaar gedwongen uitstel dor de corona-pandemie werden de bloesems, bijen, fietsen, huisdieren en tractoren opnieuw gezegend voor een goede oogst, voorspoed en veilige fietstochten.

21 jaar geleden zorgden de ezels die in de weide naast het kerkje liepen voor een hilarisch moment. Net toen de optocht zich in beweging zette voor de zegening richting de bloesems in naastgelegen boomgaard zorgden de ezels voor uitbreiding van hun ras. Verbazing alom, wegkijkende en verontwaardigde blikken van de geestelijke leiders en glunderende gezichten van de stadsnotabelen en hoogwaardigheidsbekleders.  

Protest

In november dat jaar sloeg de sfeer helemaal om en kwamen de buurtbewoners van Guvelingen in opstand tegen de plannen van de Sp.a gemeenteraadslid Dirk Selis. Met de regelmaat van en klok lanceerde de jonge linkse politicus nieuwe ideeën voor de herbestemming van het 17de-eeuwse kerkje in Guvelingen. Naast fuiven wilde hij het kerkje ook toegankelijk stellen voor het trouwen van homo en lesbienne koppels. Voor Bert Stippelmans (CD&V) was het onverantwoord en tactloos om zonder overleg de buurtbewoners met dergelijke voorstellen te confronteren.

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.