Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden duikt in haar rijk onderwijsverleden tijdens Erfgoeddag

door Jozef Croughs
datum21/04/2022
geenreactie

Op de eerste zondag na de paasvakantie toont de erfgoedsector zich traditiegetrouw van haar beste kant. Onder het motto 'Erfgoeddag maakt school!' krijgen de bezoekers een inkijk in de betoverende Truiense Seminariebibliotheek.

De eeuwenoude collectie van handgeschreven boeken schetsen een beeld van de religieuze kennis uit onze streken. In Museum DE MINDERE verneem je alles over de opleiding van de broeders en zusters van Sint-Franciscus.Je maakt er ook kennis met schoolmateriaal uit de godsdienstles van toen”, zegt Stijn Vanoirbeek (CD&V), schepen van Roerend erfgoed en Archief

Van ouderwetse schoolplaten en tekeningen tot kinderkazuifels en kartonnen figuren om de mis na te spelen. Ook in Sint-Truiden kan je kennismaken met het rijke onderwijsverleden. Alles wat te maken heeft met school, opvoeding, leren en opgroeien wordt in de schijnwerpers gezet. Zowel handboeken als andere hulpmiddelen komen aan bod, maar er is ook ruim aandacht v0or eindejaarsreizen, straffen en beloningen, schooluniformen. Speciaal voor deze Erfgoeddag gingen we met drie Truiense oud-leraars terug in de tijd en volgde hen tijdens een bezoek aan de school waar ze het grootste deel van hun onderwijscarrières doorbrachten. Op Erfgoeddag kan je in de Abtsvleugel van de abdij genieten van hun hartverwarmende en smakelijke anekdotes”, aldus   Vanoirbeek.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.