Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense Bergbeek kleurt plots bloedrood

door Jozef Croughs
datum11/04/2022
geenreactie

Het water van de Bergbeek in Sint-Truiden kleurde vrijdag plots bloedrood. De Vlaamse milieumaatschappij (VMM) kwam ter plaatse en stelde vast dat er een meststof is geloosd die terug te brengen was tot lozing het bedrijf D&G Fruit. 

Het onderzoek kwam er na een melding bij de politie van Sint-Truiden die op hun beurt de Milieudienst op de hoogte brachten. “Wij hebben daarop de Vlaamse Milieumaatschappij gevraagd om en controle uit te voeren bij het bedrijf”, zegt Nina Kvikvinia, (N-VA) schepen van Milieu.

“Samen met de lokale politie, die een proces-verbaal opstelde, en een interventieteam van de Milieumaatschappij werd het bedrijf gecontroleerd. Op het bedrijfsterrein konden zij dankzij de goede medewerking vanuit het bedrijf de oorzaak van de vervuiling achterhalen. Achteraan het bedrijf worden de sproeimachines gereinigd op kiezel en vermoedelijk ligt daar drainage onder die op hun afvoer is aangesloten. De rode kleur wordt veroorzaakt door een meststof genaamd ‘Anafer Green’, een vast ijzerchelaat met 6% ijzer”, besluit de schepen.  

Ijzer

Bij het fruitbedrijf D&G was men zelf geschrokken van de controle. ”Wij waren ons totaal niet bewust van de problemen tot hier plots de Vlaamse Milieumaatschappij stond”, zegt David Bamps van D&G fruit. “De controleurs vertelden ons dat er een verkleuring van het water in de Bergbeek was vastgesteld en dat wij werden verdacht van een lozing in de beek. Na onderzoek bleek dat er geen lozing was bij ons bedrijf. Maar er is een wel vermoeden dat er nog afvalstoffen in het water zaten van een ijzerproduct dat wij gebruiken om de bladkleuring te stimuleren bij de perenteelt. Door de hevige regenval van donderdag zou er via de drainage een uitspoeling geweest zijn die in de beek is terechtgekomen. Ik wil ook benadrukken dat het geen gevaarlijk product is, maar een meststof die veel gebruikt wordt in de landbouw. Vandaag is het water in de beek weer helder. We zullen daar als bedrijf in de toekomst rekening mee houden”, besluit Bamps.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.