Overslaan en naar de inhoud gaan

Overnachten in een tumulus: Sint-Truiden krijgt ecologische kampplaats voor jeugdverenigingenOvernachten in een tumulus: Sint-Truiden krijgt ecologische kampplaats voor jeugdverenigingen

door Jozef Croughs
datum08/04/2022
geenreactie

Over vijf jaar kunnen avontuurlijke jeugdgroepen overnachten in een soort tumulus op domein Bautershof in Sint-Truiden. Het park krijgt ook een speelbeek én een grote vijver met educatieve pontons.

Domein Bautershof is een bekende kampplaats voor jongerengroepen aan de rand van Sint-Truiden. Vandaag kunnen daar al 198 jongeren logeren. “Maar binnenkort kunnen we nog meer mensen ontvangen”, glundert secretaris Tom Braet van vzw Bautershof. “Daarvoor gaan we dus deze tumulus bouwen. Een tumulus is inderdaad een Romeinse grafheuvel, maar wees gerust: het wordt hier heel gezellig. Onze heuvel kent een aantal ingangen en telt straks zes slaaplokalen met telkens acht bedden. Toch origineel om in te logeren?”

Ecologisch

Het hele domein zal trouwens de volgende vijf jaar een ware metamorfose ondergaan, met vooral de nadruk op educatief en ecologisch jeugdtoerisme. “Het wordt dus zeker geen pretpark”, benadrukt Tom Braet. “Alles past mooi binnen de omgeving en de natuur. We gaan bijvoorbeeld een leuke speelbeek aanleggen zodat kinderen en jongeren lekker kunnen ravotten. Onze vijver wordt 1,5 keer zo groot. Er komen drijvende pontons, waardoor groepen het leven in het water van dichtbij kunnen bekijken. Wie wil kan zelfs door de vijver wandelen via ‘stapstenen’. Het avontuurlijke decor is nog goed voor de waterhuishouding ook: want we kunnen hier straks meer water opvangen, waardoor we mee helpen om wateroverlast in de buurt te bestrijden. We vinden het zelfs heel belangrijk dat het een heel ecologische kampplaats wordt. Al het afvalwater gaan we zelf opvangen en verwerken. Daarvoor komt er nog een rietveld. Voor elke boom die door de werken gekapt moet worden, zetten we er twee in de plaats.”

Kampeerweide

De volgende vijf jaar wordt ook de kampeerweide aangepakt met onder meer een nieuw sanitair gebouw. “We voorzien zo veel mogelijk toegankelijke plaatsen, zodat mensen met een beperking hier ook vakantie kunnen vieren.” Vlakbij de inkom is een nieuw onthaalgebouw met parking gepland. Vlaams Minister van jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kwam woensdag hoogstpersoonlijk naar Sint-Truiden om de plannen mee voor te stellen. “We investeren 2,31 miljoen in het hele project. Zo veel subsidies hebben we nog nooit in dergelijk privé-initiatief gestoken. Een teken dat we ook echt geloven in de grote meerwaarde van deze plek.” Burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) en schepen van Jeugd Nina Kvikvinia (N-VA) beloven mee naar extra middelen te zoeken, om de werken de volgende jaren mogelijk te maken.

© Jozef Croughs en Toon Royackers

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.