Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense Orde van de Commeduur stelt alternatief carnavalsprogramma voor

door Jozef Croughs
datum06/02/2022
geenreactie

‘Carnaval in Sintruin 2022’ wordt vier dagen met creatieve activiteiten rond Verloure Moondag, met op 28 februari een memorabel en coronaveilig feest. Dat zegt Opper Jo Sneyers van de Koninklijke Orde.

In samenspraak met het lokaal bestuur, de horeca en de lokale handel werkte de Orde van de Commeduur een alternatief programma uit. In aanloop naar de echte carnavalssfeer gaat aandacht naar kinderplezier, maar ook naar de kwetsbaren in de samenleving. “Zeker in deze lastige tijden, willen we ook hen niet vergeten”, zegt Jo Sneyers. “In de aanloop naar het carnavalsweekend bezoeken we onder andere de woonzorgcentra, het vaccinatiecentrum en de afdeling Pediatrie van het Sint-Trudo Ziekenhuis.”

Mini-optredens

De echte feestelijkheden gaan van start op vrijdag 25 februari. Dan openen Stadsprins Steve I en Stadsjeugdprinses Lore I de jaarlijkse carnavalskermis. Naast carnavalsmuziek die in de straten weerklinkt, wapperen de carnavalsvlaggen en krijgen etalages een extra carnavalstintje.

“Voor de diehards die zich willen verkleden bij carnaval, met of zonder stoet, organiseren verschillende carnavalscafés op zaterdagavond een Verkleed Cafébal”, zegt Opper Jo Sneyers. “Op zondag zorgt de Orde van de Commeduur voor de carnavalssfeer tijdens de kermis en in de cafés in het stadscentrum. Op Verloren Maandag gaan we van start met een ingetogen herdenkingsmoment aan De Raadsvriend op het kerkhof in Schurhoven en trakteren we de Truiense carnavalisten op een lekker ontbijt in de Veehallen. Daarna is het feesten geblazen in de academiezaal en er wordt afgesloten met mini-optredens in de Truiense staminees.” “Voor de kids is er van 14.11 tot 16.11 uur een heus kindercarnavalsprogramma voorzien op de Groenmarkt”, zegt Hilde Vautmans, schepen van Carnaval. “Het wordt een doe- en dansfeest op kinderformaat waar alle kinderen en ouders welkom zijn.”“Op dinsdagavond blazen we om 19.11 uur de Elf Latsjanen uit en tegelijkertijd blazen we in de cafés van Sint-Truiden de oude traditie van het Haringbijten opnieuw leven in”, besluit Opper Sneyers.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.