Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe start voor zaal De Golmeerzouw in Hoepertingen

door Jozef Croughs
datum29/11/2021
geenreactie

Op 1 juli 2020 besliste het stadsbestuur van Borgloon, om na 9 jaar tot de definitieve stopzetting van de erfpacht en het beheer van het voormalig parochiecentrum Hoepertingen. De beslissing had ernstige gevolgen voor de werking van twee plaatselijke verenigingen.

De fanfare moest op zoek naar een nieuw repetitielokaal en de toneelvereniging naar een accommodatie voor de jaarlijkse voorstellingen. Enkele leden van de Koninklijke Fanfare Hoop In De Toekomst Hoepertingen namen het heft eigen in handen en verwierven de erfpacht en uitbating van de parochiezaal. 

“Het stadsbestuur drong aan dat wij als verenigingen moesten samensmelten met andere gelijkaardige verenigingen in de gemeente. Omdat wij onze eigenheid hoog in het vaandel dragen kozen wij voor de moeilijkste weg en het beheer in eigen handen te nemen,” zegt ondervoorzitter Jan Neven. Enkele enthousiaste leden richten prompt een nieuwe vzw De Golmeerzouw op. Meteen werden de onderhandelingen met het Bisdom opgestart om de erfpacht van het gebouw te verwerven en op eigen kracht de werking van boven vernoemde verenigingen te blijven verzekeren, maar ook om het dorp terug een sociale ontmoetingsplek te geven voor een gezellige babbel, een kaartje te leggen, een jubileum te vieren, een toneelvoorstelling of een concert bij te wonen of een feestje te bouwen.

De naam “De Golmeerzouw” refereert aan de Golmeerzouwbeek die het aangrenzend kasteeldomein Mariagaarde gedeeltelijk doorkruist. Na de realisatie van twee prioritaire investeringen, zonder gemeentelijke subsidies, en enkel met eigen middelen en door onze leden van de nieuwe verwarmingsinstallatie en optimalisatie van de brandveiligheid en de gedeeltelijke vernieuwing van de sanitaire voorzieningen en de opfrisbeurt van de kleine zaal kunnen we met terechte fierheid de deuren openen van onze gezellige feestzaal in ons kerkdorp. “Het is duidelijk als wij deze noodingreep niet hadden uitgevoerd dan betekende dit ongetwijfeld het einde van onze dorpscultuur. De investering loopt al snel op 25.000 euro wat in deze coronatijden niet evident is. Gelukkig kwam er ook steun van buitenaf van sympathisanten. Van de zaalboekingen tot einde maart 2022 zijn al meer dan de helft weer opgezegd wat zwaar drukt op onze inkomsten,” aldus nog Neven die vol vertrouwen kijkt naar de toekomst. Meer info op: www.degolmeerzouw.be - naar info@degolmeerzouw.be

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.