Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Het Zonnelied Verbeeld’ een actueel pleidooi voor meer respect voor de natuur SINT-TRUIDEN

door Jozef Croughs
datum11/09/2021
geenreactie

De desastreuze overstromingen en de bosbranden van afgelopen zomer kunnen niet anders dan gelinkt worden aan de klimaatopwarming. 35 Kunstenaars pleiten op subtiele wijze voor meer respect voor de natuur in de nieuwe, intrigerende tentoonstelling 'Het Zonnelied Verbeeld' in het museum DE MINDERE.

De kunstwerken geven op intrigerende wijze weer hoe de kunstenaars zich verbonden voelen met de natuur. Ze lieten zich voor hun kunst inspireren door het Zonnelied van Franciscus. Franciscus die in de 12e eeuw in Assisi leefde, schreef in het laatste deel van z'n korte leven – hij stierf toen hij 44 jaar was – z'n Zonnelied, waarin hij de zon z'n broer en de maan z'n zus noemt.

'In totaal ontvingen we maar liefst 210 kunstwerken uit Vlaanderen en ook uit Nederland. Hieruit werden door een professionele jury 35 kunstwerken geselecteerd. De bezoekers kunnen vanaf nu deze installaties, lithografieën, foto's, schilderijen, videokunst en sculpturen ontdekken op verschillende locaties in het museum waar elk kunstwerk goed tot z'n recht komt,” weet conservator Peter Preuveneers. 

De jury koos uiteindelijk Brigitte Slabbynck met 'Hartje' als winnaar van deze beeldende kunstwedstrijd. Net zoals het Zonnelied, schuwt Brigitte Slabbinck de vergankelijkheid van het leven niet: is het hert dood of toch pasgeboren? Op een delicate wijze toont ze haar vormgevoel. De jury is onder de indruk van de technische uitvoering van het kwetsbare werk. De jury reikte ook vier speciale vermeldingen uit. Deze gingen naar Annie Postelmans voor haar gevoelig, origineel en mysterieus werk 'Imagination'. Naar Wieneke Bremer voor haar film 'Into the moss' waarin ze letterlijk één wil worden met de natuur door de natuur zelf te voelen en voor haar textielkunst 'De Duinen', met een opvallende afwisseling in kleur en textuur. Ook een speciale vermelding voor Pieter Van der Aa met Het Zonnelied “en plein air”. De jury omschrijft z'n werk als schilderen met fotografie. Er zijn doordachte contrasten en er is voor een goede technische uitvoering gekozen. En tenslotte ook een speciale vermelding voor het kunstenaarsduo Zita Coltura en Arend Bucher met 'Komorebi Daydream', een poëtische animatiefilm die de kijker meeneemt op een tijdloze trip.

“De  kunstwerken vormen door hun vorm en inhoud een 21ste eeuwse beeldende versie van het Zonnelied. Ze herinneren er ons op subtiele wijze aan hoe belangrijk de natuur voor ons is, hoe wij er deel van uitmaken en dat wij er vandaag meer dan ooit zorg voor moeten dragen. Bij elk kunstwerk vindt de bezoeker ook de persoonlijke uitleg van de respectievelijke kunstenaar,” besluit Preuveneers. 

De tentoonstelling Het Zonnelied Verbeeld loopt tot 23 november 2021. Elke dag tijdens de openingsuren gratis te bezoeken in museum DE MINDERE, behalve op maandag.

 


 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.