Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis boekje moet kinderen milieubewuster maken

“Een wandeling in de wolken”
door Jozef Croughs
datum26/06/2021
geenreactie

Begin juni schonk de vzw ‘In Horto Cerasorum’ aan alle schoolkinderen van de stad Sint-Truiden een kinderboek. Bijna 2000 kinderen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs mochten dit boek, dankzij de sponsors, gratis ontvangen. “Een wandeling in de wolken” is het verhaal over een milieubewust meisje van twaalf. Haar dromen, over een ijsbeer die op een smeltende ijsschots zit, doen haar nadenken over de klimaatopwarming. Samen met haar broer van negen wil ze daar iets tegen ondernemen.

Bert Duchateau (45) is de bezieler van het project. In het verleden kantoordirecteur bij BNP Paribasfortis, en vandaag werkzaam in het kantoor op de Grote Markt. Bert is een gepassioneerd bewonderaar van moedernatuur. Hij is ook afgevaardigd bestuurder van de vzw. “We zijn fier met ons recent verschenen kinderboek ‘Een wandeling in de wolken’ waarin de klimaatopwarming op kindermaat wordt behandeld.”

Helaas bij aanvang van het project, was Corona, zoals bij zoveel andere organisatie de spelbreker en waren we verplicht ons oorspronkelijk project eind februari te annuleren wegens de toenmalige corona-voorschriften en uit te stellen omdat evenementen tot nader order verboden waren. Nochtans waren toen 83 Truinese groepen, samen een 2000-tal leerlingen van het lager onderwijs ingeschreven om in de periode tussen de bloesems en kersenpluk een bezoek brengen aan onze klimaat happening. De locatie is een van de laatste hoogstamboomgaarden van Sint-Truiden met kinderboerderij gelegen aan de rand van het centrum, achter het station tussen de boomgaardenstraat en de Fabriekstraat,” zegt Bert. Maar niet getreurd: uitstel is geen afstel. Vandaag wordt door Jos Duchateau (vader van Bert en sterkhouder van het Marionettentheater Houtekop) gewerkt aan een volwaardig vervangprogramma in het CC De Bogaard en volgend jaar neemt de vzw de draad terug op van de klimaat happening. “Intussen hopen we dat de inhoud van het kinderboek de leerlingen milieubewuster maakt en hen meer respect voor de natuur bijbrengt. Dan zijn wij geslaagd in ons opzet,” besluit Bert.

Het boek is een 100% Truiense creatie.

Het doel van de vzw In Horto Cerasorum vzw is kinderen respect en liefde voor de natuur bij te brengen en hen vooral milieubewuster te maken. De auteur is Truienaar André Philippaert (71).  Hij studeerde Germaanse Filologie aan de K.U. Leuven en was leraar Nederlands en Engels aan het Sint-Trudo-instituut en de KCST in Sint-Truiden. Ruim 40 jaar fungeert hij als huisschrijver, regisseur en acteur van het M-theater. Hij schreef voor poppenkast Houtekop talrijke stukken, die over heel Vlaanderen werden opgevoerd.

Patrick (Lassie) Theunis is designer, tekenaar, Truienaar. Amuseert zich met potloden, kleurtjes, markers en photoshop. Hij illustreert de prentenboeken van dochter Aafke Theunis. Hij fascineert mee om alles fascinerend te maken.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.