Overslaan en naar de inhoud gaan

Een greep uit ons archief

Politie pakt 15 illegalen Indiërs op - Indische huiseigenaar buit eigen mensen uit als huisjesmelker  

De lokale politie van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en de Gerechtelijke dienst van het Arrondissement Hasselt hebben vrijdag in drie rijtjeshuizen gelegen op de hoek van de Tiensesteenweg en de Fabriekstraat te Sint-Truiden huiszoekingen verricht op bevel van de Hasseltse onderzoeksrechter. De huiszoeking kadert in het actieplan van het Hasselts parket tegen de mensenhandel, huisjesmelkerij en de uitbuiting van illegalen en asielzoekers.

In de drie rijtjeshuizen die  eigendom zijn van Buhpinder Singh Bula uit Verviers werden 57 personen aangetroffen, allen met de Indische nationaliteit. 15 personen daarvan bleken na controle illegaal in ons land te verblijven. Op bevel van de dienst vreemdelingenzaken te Brussel werden de 15 Indiërs opgesloten in de gesloten instellingen te Vottem en Merksplas. Op last van de onderzoeksrechter werd bij de eigenaar in Verviers eveneens een huiszoeking verricht. Hij wordt beschuldigd van huisjesmelkerij. Als eigenaar van de huizen had hij een maandelijks huurinkomen van ruim 5700 euro (230.000 frank.)

Omdat de politie slechts vijf opvangplaatsen bij de dienst vreemdelingenzaken had gereserveerd stelden zich opnieuw problemen voor opvang van de overige illegale Indiërs. "Toen bleek dat er uiteindelijk maar plaats was voor één persoon was de maat vol en heb ik telefonisch contact opgenomen met mijnheer Dassen, kabinetschef van de Minister van Binnenlandse zaken," zegt burgemeester Vandenhove. "Na intensief overleg konden uiteindelijk alle opgepakte illegalen in twee gesloten instellingen worden geplaatst." Begin dit jaar moest de lokale politie nog 13 illegalen terug vrijlaten omdat er geen opvang mogelijkheid was. Vandenhove besliste toe op eigen houtje om de opgepakte illegalen asielzoekers 24 uur vast te houden wat voor heel wat spanning tussen hem en binnenlandse zaken tot gevolg had. Blijkbaar heeft dit nu de doorslag gegeven zodat er toch een oplossing kwam.

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.