Overslaan en naar de inhoud gaan

TVL zendt Truiense Bloesemzegening zondag uit

door Jozef Croughs
datum20/04/2021
geenreactie

De jaarlijkse bloesemzegening aan het kerkje van Guvelingen in Sint-Truiden, zal net als vorig jaar beperkt zijn door de coronamaatregelen. Wel kan iedereen het ingetogen moment mee volgen via TVLimburg.

De bloesemzegening heeft en lange traditie. De bloesems en nadien de vruchten zijn een belangrijk economisch gegeven voor Sint-Truiden en Haspengouw. Naast de fruitproductie is er ook de toeristisch sector met de talrijke logies en de horeca. “Wij hopen dat wij volgend jaar weer zoals voorheen een traditionele bloesemzegening kunnen organiseren,” stelt schepen voor toerisme Hilde Vautmans.

TV Limburg besliste wel om de zegening uit te zenden. Diaken Ivo Dams zal symbolisch een tractor, een hond en een bijenkast zegenen, om bescherming te vragen tegen slecht weer, want dat is nefast voor de bloesems. “Wij hechten erg veel belang aan de tradities in onze stad,” weet burgemeester Heeren. “Wij zij dan ook uiterst tevreden dat wij onze inwoners met uitbreiding heel Limburg van dit belangrijk evenement via TV Limburg kunnen laten kennis maken en meegenieten.”

Het romaanse kerkje van Guvelingen is al sinds 1951 de locatie van de traditionele bloesemzegening. “Bovendien is het een van de oudste kerken en een schat aan erfgoed die onze stad rijk is,” weet Jelle Engelbosch, schepen voor Onroerend erfgoed en monumenten. 10 jaar geleden werd in overleg met het bisdom en het parochieteam van de kerkelijke federatie Sint-Truiden-Centrum beslist dat in het 17deeeuws kerkje van Guvelingen geen eucharistievieringen of plechtigheden met een sacrale handelingen nog kunnen doorgaan. De nieuwe bestemming voor het kerkje is een ‘liturgische ruimte’ voor bijeenkomsten voor gebed en sinds een paar jaar ook voor het inzegenen van huwelijken en waar momenten van bezinning centraal staan.

De 71ste bloesemzegening op zondag 25 april om 10 en 14 uur op TV Limburg.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.