Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese duivenliefhebbers schenken 47.000 mondmaskers aan Sint-Truiden

door Jozef Croughs
datum25/08/2020
geenreactie

Chinese duivenliefhebbers hebben liefst 47.000 mondmaskers geschonken aan de stad Sint-Truiden om hun Limburgse collega-duivenmelkers te steunen. “Hartverwarmend”, zegt de Truiense duivenliefhebber Raf Herbots, die begin dit jaar nog een actie voor Wuhan op poten zette. Toen de coronacrisis eind vorig jaar in alle hevigheid in Wuhan losbarstte, sloegen tientallen Belgische duivenmelkers op initiatief van Truienaar Raf Herbots de handen in elkaar. “Als verkoper van producten voor de duivensport zit ik om de zoveel tijd in China”, vertelt Herbots, die heel wat Chinese duivenliefhebbers tot zijn vriendenkring mag rekenen.

“Toen ik las hoe zwaar de regio door het coronavirus was getroffen en hoe moeilijk onze vrienden het ter plaatse hadden, heb ik samen met mijn broer Jo, zus Miet en enkele Limburgse duivenliefhebbers een online veiling ten voordele van Wuhan georganiseerd. We hebben verschillende van onze duiven verkocht en de opbrengst aan onze vrienden in China geschonken. Zij hebben er ter plaatse mondmaskers en ander medisch materiaal mee gekocht.”

Duiven geveild

In het voorjaar verplaatste het epicentrum van de coronacrisis zich naar Europa. In ons land bleek de regio rond Sint-Truiden een broeihaard van het virus. “Plots zagen onze Chinese duivenvrienden in hun televisiejournaals Sint-Truiden voorbijflitsen, samen met onheilspellende berichten dat België met een enorm tekort aan mondmaskers kampte.” Niet veel later kreeg Herbots een telefoontje vanuit China dat zijn vrienden zelf een veiling hadden georganiseerd en met de opbrengst 47.000 mondmaskers aan de stad Sint-Truiden konden schenken. “Hartverwarmend”, zegt Herbots. “De solidariteit binnen onze sport is uniek. Duivenliefhebbers vormen één grote familie die elkaar door dik en dun steunen.”

De mondmaskers werden begin juni geleverd, maar het duurde daarna nog drie maanden om ze te laten keuren. “Dat heeft mij 1.200 euro gekost, maar die betaal ik uit eigen zak”, zegt Herbots, die deze week groen licht kreeg van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Het straffe is dat een deel van de kapjes in Frankrijk is gemaakt. Die zijn nu dus via een enorme omweg via China tot in Limburg geraakt.” In overleg met de dienst noodplanning van de stad Sint-Truiden werd een verdeling opgemaakt waarbij de mondmaskers zullen worden verdeeld onder de zelfstandige verpleegkundigen in de gemeente, aan woonzorgcentra, het Sint-Trudoziekenhuis, de stad zelf en de organisaties Sint-Vincentius, Team Hope en OnderOns.

© Ruben Steegen en Jozef Croughs 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.