Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbetering afwatering voor het ‘Akkerhof’ een woonwijk die daar nooit had mogen zijn

door Jozef Croughs
datum07/07/2020
geenreactie

Verscheidene inwoners van het Akkerhof in Gelinden kregen de voorbije jaren bij zware regenval af te rekenen met wateroverlast. De woonwijk is gesitueerd in de laagst gelegen zone aan de Steenbornbeek. Met de aanpassingswerken door Fluvius die deze week van start zijn gegaan, wil het stadsbestuur van Sint-Truiden toekomstige waterschade in dit gebied maximaal beperken.

Het probleem met de water -en modderoverlast in wijk Akkerhof in Gelinden sleept al jaren aan. De afgeleverde bouwvergunning was al die jaren al een discussiepunt. De woonwijk ligt in vallei aan de oevers in overstromingsgebied van de Steenbornbeek. Tot voor 1998 waren de bouwkavels moerassige beemden die het water opvingen uit hoger gelegen akkervelden. Toch leverde het toenmalig gemeentebestuur een bouwvergunning af aan de sociale bouwmaatschappij Kleine Landeigendom die het verkavelde voor een nieuwe woonwijk. Veertien jonge gezinnen kochten er hun nieuwe gebouwde woningen. In 1999 stond de woonwijk de eerste keer blank. De bewoners trokken aan de alarmbel maar werden van het kastje naar de muur gestuurd. Toenmalig voorzitter Erik Carlier van de Kleine Landmaatschappij en het zetelende gemeentebestuur wezen met de vinger naar elkaar maar intussen bleef de woonwijk geplaagd door wateroverlast.

De oorzaak is veelzijdig en daarom gaan er een vijftal ingrepen gebeuren waarvan verwacht wordt dat ze op korte termijn hun effect gaan hebben. “Men is gestart aan het laagste punt, het pad naast de Steenbronbeek,” zegt schepen van Openbare Werken Ingrid Kempeneers.  “Het pad wordt met 20 cm verhoogt en het profiel loopt schuins af naar de Steenbronbeek waardoor het hemelwater bij zware regenval beter wordt afgevoerd.

Vervolgens worden de schuiven aan het bufferbekken aangepast waardoor het meer capaciteit kan opvangen en het overstromen beter kan worden afgesteld. Daarnaast komt er een aquadrain-rooster dat water opvangt en naar het bufferbekken leidt. De waterval op de Vrijheersstraat wordt zo beter naar het bufferbekken afgeleid. Op dit ogenblik is nog niet iedere woning aangesloten op het gescheiden rioleringsstelsel. De aansluiting moet ervoor zorgen dat het vuile water naar de riolering loopt en het regenwater wordt afgevoerd richting bufferbekken. Tot slot blijft er ter hoogte van het speelveld bij noodweer water staan dat niet snel genoeg op natuurlijke wijze naar de Steenbornbeek stroomt ook daar komt een oplossing voor,” legt de schepen uit.

Volgens Patrick Peeters zullen de werken die nu worden uitgevoerd ongetwijfeld verbetering zijn voor de bewoners op het middenplein. “Maar voor ons hogerop in het Akkerhof is er nu een probleem dat er niet was en heeft te maken met een fout in de berekening van ingenieurs verderop in de Populierenstraat die slecht is aangelegd met te klein buizenstelsel voor de gescheiden riolering. Die kunnen het water dat uit de zijstraatjes komt niet verwerken waardoor wij nu kampen met wateroverlast in onze straat.”

Peter Potters voelt zich goed bij het feit dat de werken die men nu vandaag uitvoert door enkele bewoners 20 jaar geleden al werden voorgesteld maar daar had toen niemand er geen oren naar. “Wij waren dan ook aangenaam verrast toen Maurice, een van de arbeiders van de Firma Beers die de werken uitvoeren vertelde ons dat de werken die nu worden uitgevoerd een exacte kopie zijn van wat wij toen op tafel legde. Hopelijk blijven wij nu eindelijk droog maar dat zal pas bevestigd zijn nadat Frank De Boossere de volgende wolkbreuk heeft aangekondigd en over ons heen is getrokken,” zegt Peter Potters. 

“De stad Sint-Truiden, Fluvius, Aquafin en De Watering werken samen om de waterproblematiek aan te pakken. Dit is één van vele projecten die de komende maanden op het grondgebied worden uitgevoerd om water- en modderoverlast te verhinderen. Daarnaast stimuleren we onze inwoners maximaal om ook zelf maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen water- en modderoverlast”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Truienaren kunnen voor water preventieve maatregelen aan de woning of in de tuin, zoals beschermdijken, verwijderbare schotten, waterdichte coating of drempels voor een ondergrondse garage, een subsidie aanvragen bij de stad. Dit kan door te mailen naar info.infrastructuurwerken@sint-truiden.be of door een schriftelijke aanvraag in te dienen bij de stad Sint-Truiden, dienst Infrastructuurwerken, Kazernestraat 13, 3800 Sint-Truiden.

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.